Notice: Undefined index: product_id in /var/www/bizz.monolith.in.ua/catalog/model/catalog/article.php on line 22 Розумний плакат «Глибини океану» - Косатка

Косатка

Довжина: до 10 м.

Маса: до 8 т.

Максимальна глибина занурення: 1087 м.


Косатка, або кит-убивця (латинська назва Orcinus orca), — найбільший і найсильніший хижак, що живе в океані. По суті, ці ссавці з родини зубастих китів — великі хижі дельфіни. Варіант назви «кит-убивця» з'явився у XVIII столітті внаслідок неправильного перекладу іспанської назви косатки — asesina ballenas («убивця китів»). У деяких старих словниках можна побачити варіант «касатка» (через а). Проте нині перевагу віддають написанню «косатка», бо касаткою називають пташку, що належить до одного з видів ластівок.


Як і інші морські ссавці, косатки повторноводні, тобто їхні предки колись жили на суші, але потім з якоїсь причини були змушені повернутися до водного способу життя. Дихають ці тварини легенями, тому не можуть жити під водою, не спливаючи на поверхню.


Косатки водяться в усіх водах Світового океану, але частіше трапляються в холодних і помірних широтах, ніж у тропіках. Характерною рисою косаток є їхнє контрастне чорно-біле забарвлення. Форма і колір плям такі індивідуальні, що за ними можна легко відрізнити одну тварину від іншої. У косаток, які плавають у полярних водах Арктики або Антарктики, білі плями можуть набувати жовтувато-зеленого або бурого відтінку через  плівку водоростей, що їх вкриває. У північній частині Тихого океану іноді трапляються як цілком білі (альбіноси), так і зовсім чорні (меланісти) косатки. Як і дельфіни, косатки спілкуються своєрідною мовою. Вона складається з певних повторюваних звуків, що залишаються незмінними тривалий період. Цікаво, що кожна зграя має свою мову.



Косаток справедливо вважають найбільш смертоносними мешканцями морів. У величезній пащі з потужними жувальними м'язами налічується 44 масивні гострі зуби до 13 см завдовжки і до 5 см у діаметрі. Завдяки їм косатка без особливих зусиль може впоратися з морським левом, морським слоном або 10-тонним китеням. Косатки вирізняються розумом і хитрістю. Полюючи зграєю, вони чітко координують свої дії — кожний хижак знає своє завдання. Величезні білі акули, що наганяють страх на всіх морських мешканців, часто стають здобиччю косаток — узгоджені дії кількох хитрих китів-убивць не залишають їм жодних шансів. Відома ненажерливість косаток за добу вони поглинають від 50 до 200 кг поживи.


У процесі вивчення виділено три різновиди косаток: резидентні (осілі), транзитні (кочові прибережні) й офшорні (кочові глибоководні). Науковці з'ясували, що останні 100 тисяч років між косатками-«домувальниками» і «блукачами» не відбувалося схрещування, тобто їх цілком можна вважати різними видами.



Найчастіше трапляються резидентні косатки. Їхній раціон складається переважно з риби і головоногих молюсків. Притім помітили, що вони віддають перевагу якомусь одному типу риб — оселедцеві, тунцю чи лососю. Зазвичай косатки, діючи всією зграєю, оточують косяк риб і зганяють його до берега або збивають у кулю, а потім по черзі пірнають усередину косяка і глушать здобич ударами хвоста. Як і багато інших морських мешканців, косатки мають слабкий зір, тому у виявленні косяків риби важливе значення має здатність до ехолокації: як і кажани, косатка періодично видає звуки, луна від яких, відбиваючись від предметів попереду, дає тварині уявлення про розміри об'єктів і відстань до них. Іноді косатки активно «співпрацюють» із деякими хижими птахами. Наприклад, з поведінки чорнобривого альбатроса, який добре бачить з висоти косяки риби, що рухаються в товщі вод, косатка судить про те, наскільки ці «мисливські угіддя» багаті на здобич. А альбатроси користуються тим, що косатки зганяють рибу ближче до поверхні води, де її простіше виловити.


Оскільки резидентні косатки навідуються в ті самі райони проживання, вони є морськими ссавцями, яких вивчають найінтенсивніше у світі. За останні 30 років дослідники дали індивідуальні клички понад 300 особинам.



Транзитні косатки живляться переважно морськими ссавцями, здебільшого ластоногими. На відміну від осілих родичів, «кочівники» мовчазні — вони видають набагато менше звуків, щоб не викрити себе завчасно. Полюючи, роблять ставку не на свою ехолокацію, а на звуки, які видають інші тварини.


Косатки розумні і кмітливі. Під час полювання на тюленів або пінгвінів, вони пірнають під крижину, на якій ті вмостилися, і вдаряють по ній знизу, щоб збити здобич у воду. Полюючи на китів, косатки одночасно на великій швидкості накидаються на жертву і, кусаючи за горло і плавці, не дають їй виплисти на поверхню. Нападаючи на самиць кашалота, косатки, навпаки, стараються перешкодити жертві втекти на глибину. Самців кашалота вони оминають — це чи не єдині мешканці океану, здатні дати відсіч китам-убивцям.


Офшорні косатки, що водяться в північно-східній частині Тихого океану, найрідкісніші. Вперше їх виявили 1988 року, спостерігаючи за поведінкою горбатих китів у відкритому морі. Живуть такі косатки у відкритому морі далеко від берега. Живляться переважно рибою, хоча їхні спинні плавці з рубцями і вм'ятинами вказують на те, що сутички з акулами та великими морськими ссавцями також стаються. На сьогодні ці косатки найменш вивчені.


Антарктичні косатки, що постійно живуть у холодних водах, щороку мігрують до тепліших узбереж Південної Америки, а потім повертаються. Науковці припускають, що це пов'язано з линянням, під час якого посилюється процес кровообігу, водночас зростає й тепловіддача. Тому линяти в теплих водах косаткам набагато комфортніше.



Зазвичай зграя косаток складається з кількох сімей, основою яких є самиці, оточені малятами різного віку і дорослими синами. На чолі зграї стоїть найстаріша самиця — переважно мати або тітка самиць, які очолюють окремі сім'ї. Тож усі члени зграї — родичі й дуже прив'язані одне до одного. Притім для продовження роду косатки обирають собі пару з інших зграй.


На відміну від резидентних косаток, самці яких майже завжди живуть з матерями, самці транзитних косаток іноді покидають свої зграї і прибиваються до інших, знаходячи собі там супутниць. Але навіть у такому разі самець косатки більше прив'язаний до матері, авторитет якої для нього незаперечний. Іншими словами, сім'я косаток будується не на подружжі, а на вірності матері, яка завжди готова до останку захищати своїх синів у будь-якій ситуації.


Усередині зграї стосунки між косатками дуже доброзичливі. Найбільше, чим може виразити своє невдоволення обурена косатка, — це вдарити по поверхні води хвостовим або грудними плавцями. Здорові косатки дбають про старих, хворих і покалічених родичів.



Попри всю свою грізність, косатки рідко виявляють агресію щодо людей — у дикій природі випадків нападу зареєстровано не було. У неволі поведінка косаток кардинально змінюється: вони зовсім не виявляють агресії до дельфінів і тюленів, які живуть з ними в одному океанаріумі, але бувають агресивні щодо людей. Відомо кілька випадків загибелі дресирувальників від нападу косаток, що сумували на самоті або через розлуку з малятами. Втім такі випадки доволі рідкісні — зазвичай косатки доброзичливі і грайливі.


Останнім часом посилився рух за те, щоб домогтися заборони на утримання косаток у неволі. Комерційний вилов косаток заборонено ще з 1982 року, що, однак, не поширюється на китобійний промисел корінних народів і на вилов цих тварин для науково-просвітницьких потреб.


На сьогодні точних даних про загальну чисельність косаток немає. Мінімальні розміри їхньої загальної популяції оцінюють числом 50 тис. особин, зокрема 25 тис. в Антарктиці, 8,5 тис. — у тропічних широтах Тихого океану, 2,5 тис. — на північному сході Тихого океану, від 500 до 1,5 тис. — біля берегів Норвегії і до 2 тис. — біля берегів Японії.


Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат «Глибини океану»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є захоплюючі плакати «Сонячна система» і «Планета Земля».