Соціальна галузь


Соціальна галузь від початку поєднує в собі різні форми обслуговування базових потреб людини, зумовлених її взаємодією із суспільством. Сюди входять навчання дітей і підготовка їх до самостійного життя в суспільстві, культурне і спортивне дозвілля, а також різноманітна допомога й підтримка нужденних — медична, матеріальна, консультаційна — для забезпечення гідної якості життя всіх верств населення.

 

На підставі цих основних принципів розвиток соціальної галузі в майбутньому визначатиметься новими потребами суспільства й пов’язаними із цим обставинами. Неабияку роль у розвитку соціальних сервісів відіграють інформаційні технології: завдяки ним послуги, що надаються державним апаратом, стануть набагато доступніші, швидші та якісніші. Загалом саме через здобутки в соціальній царині вдасться забезпечити високий рівень життя населення.

 



ПЕРСПЕКТИВНІ ПРОФЕСІЇ



Модератор електронної соціальної платформи


Вокер-токер


Актуарій соціального середовища


Персональний куратор пам’яті


Соціальний балансер

 



Модератор електронної соціальної платформи

 


Французький економіст XVIII сторіччя Жак Клод Марі Венсан де Гурне вигадав термін «бюрократія», поєднавши французьке слово «бюро» (робочий стіл, офіс) та грецьке «кратос» (панування, влада). Цим терміном він позначав особливу форму правління, що панувала, на його думку, в державі. Науковець вважав, що така влада хоче нашкодити всім громадянам, маючи на увазі особливий порядок надання послуг населенню (довідок, документів) державними установами. Його легко зрозуміти: заповнювати силу-силенну бланків у різних державних інституціях доволі незручно за будь-яких обставин, а щоразу вписувати в папери таке довжелезне ім’я аж надто обтяжливо.

 

Варто зазначити, що форма такої адміністративної системи існувала задовго до появи терміна «бюрократія». Ще в давнину, майже одразу після винайдення писемності, урядовці Шумеру, Стародавнього Єгипту та Стародавнього Китаю не шкодували часу на зволікання, пов’язані з оформленням дозвільних грамот та інших документів. За свідченнями істориків, у Римській імперії бюрократичний апарат, що особливо розрісся, негативно впливав на економіку за часів імператора Діоклетіана в III сторіччі нашої ери. Не оминула бюрократична система й Візантійську імперію.

 

Інакше кажучи, люди в усі часи страждали від необхідності збирати довідки, вистоювати нескінченні черги, щоб поставити одненьку печатку на документі чи дістати витяг із чергового держреєстру. Безліч службовців, які розуміють, що без їхнього підпису подальше просування справ неможливе, завжди почувалися керівним центром усього суспільного життя. Саме тому будь-які процеси, пов’язані зі втручанням держави, велися здебільшого незадовільно.

 

Ситуація докорінно змінилася після впровадження цифрових технологій у різні царини — діджиталізації, — коли вона торкнулася і соціальної галузі. На зміну незліченним архівам паперової документації прийшли цифрові бази даних. Для отримання потрібної довідки тепер необов’язково звертатися до спеціалізованих установ і довго чекати, доки запит буде оброблений. Як і будь-яка цифрова база даних, електронний архів документів може обробляти запити за лічені секунди. Крім того, запит можна надсилати з будь-якого комп’ютера, під’єднаного до інтернету. Така технологія могла б цілком позбавити громадян бюрократичної тяганини й неабияк пришвидшити процес надання держпослуг.

 

Розвиваючи цю ідею, фахівці замислилися про створення цифрової соціальної платформи, покликаної надавати населенню публічні послуги. У вересні 2019-го Україна одною з перших у світі запустила проект «Дія», основне завдання якого —надання державних послуг у режимі онлайн. У грудні того ж року стартував однойменний мобільний застосунок для смартфонів, завдяки якому будь-хто охочий міг дістати доступ до свого цифрового водійського посвідчення та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. А ще пізніше стали доступними й інші документи в цифровому форматі: ідентифікаційна картка (ID-картка) та студентський квиток. У березні 2021 року, після ухвалення відповідного закону, Україна стала першою у світі країною, де цифрові документи, що засвідчують особу, прирівнюються до їхніх фізичних аналогів. Планується, що вже у 2022-му в застосунку будуть доступні всі актуальні державні послуги. Завдяки цій соціальній платформі вдалося значно скоротити витрати на утримання величезного штату службовців. Крім того, відкрилася перспектива економити 270 млн аркушів або 1300 тонн паперу щороку!

 

У майбутньому завдяки соціальній онлайн-платформі стане можливим повне усунення бюрократії в усьому світі, адже ця платформа об’єднає в собі сервіси, пов’язані з наданням держпослуг, а також такі прості дії, як виклик таксі, придбання квитка в кіно чи замовлення столика в кафе. Модератор соціальної платформи стежитиме за безперервною роботою та усуватиме всі ймовірні неполадки цього цифрового порталу, яким щодня користуватимуться мільярди людей у всьому світі.

 


Потрібні царини знань (hard skills)

 



 

Особисті захоплення, що впливають на вибір професії

 

Ця професія саме для тебе, якщо ти полюбляєш:


 ​ спілкуватися з людьми;

• ​ працювати з базами даних;

 ​ систематизувати й упорядковувати різноманітну інформацію.

   

Характеристики професії



Пов`язані професії


Модератор форуму — фахівець, який відповідає за роботу інтернет-форумів (інформаційних інтернет-майданчиків, на яких люди спілкуються на важливі для них теми та обмінюються інформацією). Стежить за дотриманням правил форуму. Розсилає чи публікує повідомлення про різноманітні події.

 

Адміністратор сайту — фахівець із забезпечення працездатності вебсторінок, об’єднаних одним доменним ім’ям. Стежить за інформаційною безпекою та якістю контенту. Контролює оплату доменів і хостингу, керує правами доступу до сайту, бере участь у просуванні сайту в пошукових системах.

 

Проєкт-менеджер — фахівець, який відповідає за успішну реалізацію проєкту (у визначений строк, з відповідною якістю та за фіксованого бюджету). Виступає посередником між замовником та виконавцем. Аналізує потреби клієнта, складає технічне завдання для виконавців, контролює процес роботи.

 



Вокер-токер

 


Що робити, коли, читаючи про технології майбутнього, ви аж ніяк не тішитеся перспективою повсюдних комп’ютерів і роботів, які стануть причиною зникнення більшості відомих сьогодні професій? Що, як вам не подобається вчитися та займатися науковою чи творчою роботою, а найулюбленіша справа в житті — просто гуляти вулицею, дихаючи свіжим повітрям, чи ж теревенити про всілякі дрібниці з друзями та знайомими, сидячи на лавці? Невже в майбутньому доведеться лишитися без роботи й ледь-ледь животіти?

А от і ні! Уявіть-но лишень, що в майбутньому ви станете неймовірно затребуваним фахівцем!

 

Річ у тім, що експерти зі всього світу звертають увагу на стрімке збільшення кількості людей похилого віку. У 2018 році вперше в історії людства 65-річних мешканців стало більше, ніж дітей віком до п’яти років. На цьому тлі така споконвічна проблема літніх людей, як самота, може набути масштабів епідемії світового значення. Уже сьогодні чимало доглядальниць та сімейних медсестер висловлюють спостереження, що дуже часто все, чого потребують люди поважного віку для поліпшення здоров’я, — просто спільного проведення часу, щирої розмови чи прогулянки в парку. Інакше кажучи, ці прості дії мають медичне значення і так само важливі для якісного життя, як, скажімо, регулярні фізичні вправи.

 

Принципово важливий момент: якщо замінити живого співрозмовника чат-ботом чи іншим подібним роботом, лікувального ефекту не буде досягнуто. Багато людей похилого віку, які з певних причин живуть далеко від своїх сімей або ж не мають рідних та близьких, неабияк потребують того, щоб хтось їх просто вислухав і справді звернув увагу на те, що вони кажуть.

 

Вокер-токер (англіцизм, від walker-talker — у довільному перекладі «партнер по прогулянці та співрозмовник») у майбутньому стане вельми затребуваною професією. На відміну від доглядальниці, до обов’язків якої входить догляд за хворим (контроль своєчасного прийому ліків, допомога під час прийому їжі тощо) і яку в майбутньому, найпевніше, замінять спеціальні роботи, вокер-токер виконуватиме роль близького друга, до якого завжди можна звернутися по допомогу й пораду.

 


Потрібні царини знань (hard skills)



 


Особисті захоплення, що впливають на вибір професії

 

Ця професія саме для тебе, якщо ти полюбляєш:


• спілкуватися з людьми;

 ​допомагати людям похилого віку;

• ​читати книжки вголос, знаходити цікаві теми для розмови.

  

Характеристики професії



Пов`язані професії


Психолог — фахівець із розуміння, формування та корекції людської поведінки. Аналізує поведінку й особистісні властивості для виявлення факторів, що впливають на успішність адаптації людини в певних ситуаціях чи умовах.

 

Коуч — фахівець, який надає допомогу в усуненні психологічних проблем і сприяє підвищенню результативності в досягненні цілей, ефективності та якості життя в будь-яких галузях людської діяльності. Аналізує проблему, а відтак вибудовує шляхи досягнення визначеної мети.

 

Патронажна медсестра — кваліфікований медичний співробітник, який контролює стан людей, що потребують особливого догляду, процедур та постійного нагляду.




Актуарій соціального середовища

 


Від моменту своєї появи на планеті людство повсякчас стикається з різними ризиками. Спочатку людина ризикувала загинути в пазурах хижаків чи не знайти достатньої кількості їжі для успішного зимування. Був ризик смерті чи тяжкої хвороби головного добувача, після чого вся сім’я могла страждати від голоду. Потім, з розвитком цивілізації, почали виникати нові й нові ризики: втратити житло чи весь зібраний урожай внаслідок пожежі, бути пограбованим, загинути на війні. З появою перших економічних відносин виникли ризики втрати товарів та майна в торгових поїздках. Усе це підштовхувало людей шукати захисту від подібних ситуацій, адже без підтримки родичів хвора чи немічна особа просто не мала шансів на виживання.

 

Ще на світанку Римської імперії почали утворюватися перші спільноти, учасники яких щотижня вносили до загального фонду невелику суму. У разі смерті будь-кого з членів цієї громади гроші з фонду покривали витрати на поховання та обряди. А в IV сторіччі до нашої ери давньогрецький оратор у своїх працях описував захист у разі втрати вантажу під час морської подорожі. Першу згадку про офіційний страховий поліс було виявлено в Сицилії. Леонардо Каттанео делла Вольта 1350 року взяв на себе всі можливі ризики щодо перевезення партії пшениці із Сицилії в Туніс за певну грошову винагороду.

 

Справжній розквіт страхової діяльності настав після появи наукового підґрунтя для керування ризиками, тобто процесу ухвалення та виконання дій, спрямованих на зниження імовірності виникнення несприятливого результату та мінімізацію можливих утрат. 1662 року лондонський торговець тканинами Джон Граунт математично вивів закономірності довголіття та смерті в певній групі людей, попри невизначеність цих факторів для будь-якої окремої особи. Це дослідження стало підґрунтям так званої таблиці смертності, яка, своєю чергою, призвела до створення схеми страхування життя чи пенсій. Першим, хто правильно розрахував значення суми грошового внеску до загального фонду, потрібної для гарантованих довічних виплат — пенсій — людям того чи того віку, став математик і астроном Едмонд Галлей. Сьогодні він знаний у всьому світі як відкривач найвідомішої комети.

 

Такими розрахунками зацікавилося багато математиків того часу. Врешті-решт навіть виник окремий розділ науки, присвячений страховим розрахункам. Фахівця зі страхової математики почали називати актуарієм (від латинського actuarius — скорописець, стенографіст), а відповідні розрахунки — актуарними. Досить довго ці розрахунки обмежувалися складністю обчислень, які доводилося виконувати вручну. Найчастіше актуарії укладали спеціальні таблиці, якими послуговувалися у процесі розрахунку страхових схем.

 

Поява та активний розвиток у XX сторіччі комп’ютерної техніки, здатної виконувати мільйони обчислювальних операцій за секунду, дали змогу по-новому поглянути на актуарні розрахунки. Так, скажімо, в останні десятиріччя оцінку ризиків почали застосовувати не лише у традиційних галузях страхування та соціального забезпечення, а й у судовій системі. Наприклад, у деяких штатах США актуарні моделі тепер використовують для обчислення імовірності повторного правопорушення залежно від виду злочину, віку, освіти та етнічної належності правопорушника.

 

У майбутньому актуарій соціального середовища за допомогою ще досконаліших комп’ютерних технологій зможе оцінювати найрізноманітніші соціальні ризики — і ті, які можна передбачити вже зараз (зростання безробіття, проблемні сім’ї), і недоступні для аналізу станом на сьогодні (нещасні випадки, природні катаклізми). Усе це допоможе запобігти чи мінімізувати будь-які ймовірні загрози погіршення соціального становища людей і зробити їхнє життя безпечним та щасливим.

 


Потрібні царини знань (hard skills)





Особисті захоплення, що впливають на вибір професії

 

Ця професія саме для тебе, якщо ти полюбляєш:


• ​працювати із цифрами;

 ​розв’язувати складні завдання з математики і теорії імовірностей;

 ​прораховувати все до дрібниць у процесі ухвалення рішень.

  

Характеристики професії



Пов`язані професії

 

Андеррайтер — фахівець із незалежної експертизи ринків, пов’язаних зі страхуванням. Оцінює ризики, моделює максимально можливу кількість ситуацій для правильного розрахунку страхових виплат. Бере участь у розробці сітки тарифів, визначає умови настання страхових випадків.

 

Страховий агент фахівець із послуг страхування життя, здоров’я, майна та інших об’єктів майнових інтересів від імовірних ризиків. З’ясовує потреби клієнта, пояснює особливості страхових тарифів та умови компенсаційних виплат. Укладає страхові угоди й контролює їхнє виконання.

 

Контролер — фахівець із контролінгу, тобто комплексної інформаційно-аналітичної підтримки керування організацією. Веде статистику, керує ресурсами, контролює ефективність господарської діяльності. Бере участь у процесах планування та прогнозування. Пропонує шляхи оптимізації витрат і підвищення рентабельності.




Персональний куратор пам’яті

 


«Спогади — це багатство старості». Ця фраза Фаїни Раневської чудово характеризує ставлення літніх людей до роздумів про події їхньої молодості. Вікові фізіологічні зміни в організмі неминуче відбиваються на самооцінці, психоемоційному стані, сприйнятті навколишнього світу та поведінці особи. Тому навіть життєрадісні та веселі люди час від часу пригадують роки своєї молодості, коли трава була зеленіша, а небо — блакитніше… Утім, було б помилкою стверджувати, що приємні спогади про минуле — правдива ознака старості. Вони однаково спадають на думку і людям поважного віку, і молоді, і навіть дітлахам.

 

Річ у тім, що в похилому віці спогади допомагають легше долати кризу, пов’язану з переживаннями літньої людини. Її лякає не так сама старість, як небажання завдавати клопотів своєму оточенню. А занурення у приємний світ мрій дає змогу відволіктися від усіх старечих проблем і знову почуватися молодою. До того ж приплив життєвих сил, що настає після цього, допомагає глянути на світ по-новому і збагнути, що в ньому напрочуд багато всього цікавого, а старість — це не вік, а стан душі.

 

Розвиток технологій віртуальної реальності та інформаційних технологій може суттєво посприяти в цьому питанні. У майбутньому персональний куратор пам’яті створюватиме особливе віртуальне середовище на основі спогадів особи. Воно дасть змогу людям похилого віку заново пережити найліпші моменти їхнього життя. Для цього зазначений фахівець за допомогою спеціальних технологій збере всі вихідні параметри про спогади: відчуття, оточення, зорові образи, звуки, запахи тощо. А потім разом із командою програмістів створить віртуальну реальність із відповідними декораціями, настроєм, історичним часом та рештою супутніх факторів. Цікаво, що крім повторного переживання давно минулих подій, можна буде моделювати ситуацію таким чином, щоб змінювався її фінал. Тоді певні дії, про які людина шкодувала протягом усього свого життя, мріючи повернути час навспак, щоб виправити ситуацію, можуть бути переграні заново. Така методика допоможе подарувати людині щасливу старість, не обтяжену тяжкими спогадами.

 

 

Потрібні царини знань (hard skills)

 


 

 

Особисті захоплення, що впливають на вибір професії

 

Ця професія саме для тебе, якщо ти полюбляєш:


• ​дивитися документальні та історичні фільми;

 ​добирати декорації та костюми для театральних вистав;

 ​писати сценарії та вигадувати сюжети для відеороликів.

  

Характеристики професії



Пов`язані професії


Геронтолог — фахівець із роботи з літніми людьми. Допомагає адаптуватися до вікових змін. Здійснює профілактику хвороб, пов’язаних зі старінням. Сприяє поліпшенню якості життя пацієнта, коригує його поведінку для максимально комфортного психологічного стану.

 

Реабілітолог — медичний фахівець, який допомагає пацієнтам відновити втрачені функції та повернутися до звичного життя. Розробляє індивідуальний план відновлення, контролює зміни, що відбуваються в організмі.

 

Мнемолог — фахівець із відновлення спогадів. Використовує фармацевтичні та психотерапевтичні методи для виправлення ушкоджених ділянок пам’яті. Визначає хибні спогади і відсіює їх.



 

Соціальний балансер

 


У ході соціологічних досліджень (тобто досліджень спільного життя людей у громадах) науковці виявили, що на рівень злочинності у країні неабияк впливає різниця між доходами різних верств населення. У країнах, де доходи громадян приблизно однакові, кількість злочинів досить низька, а там, де різниця між бідняками й багатіями значна, злочини скоюються частіше. Крім того, люди у відносно однорідному суспільстві завжди щасливіші та здоровіші. Цікаво, що сам рівень життя — не завжди причина соціальних проблем (злочинності, нездорового способу життя тощо). Так, наприклад, у багатьох громадах, де всі однаково бідні, люди почуваються цілком щасливими. Саме розрив у фінансовому добробуті осіб, які живуть в одному суспільстві, є причиною стресових розладів і, як наслідок, низької тривалості життя, психічного здоров’я та схильності до насильницьких дій (не лише злочинів, а й революцій, переворотів і таке інше). Причому наслідки такої нерівності відбиваються не тільки на бідняках: від підвищеної тривожності та різноманітних неврозів страждають і багаті люди.

 

У 1912 році італійський демограф та економіст Коррадо Джині як міру нерівності різних верств суспільства запропонував використовувати спеціальний коефіцієнт, що змінюється від 0 до 1. Що дужче значення коефіцієнта Джині відхиляється від нуля та наближається до одиниці, то більший розрив між багатіями і бідняками спостерігається у суспільстві.

 

Звісно, досягти цілковитої соціальної рівності неможливо хоча б тому, що різні люди мають неоднакові погляди на багатство. Комусь досить невеликого заробітку, і прагнути більшого в нього немає жоднісінького бажання, а хтось мордується, як неприкаяний, у пошуках способів примножити свої доходи. Одначе людей і того й того типу насправді не надто багато. Основна частина населення воліє мати стабільний дохід, якого достатньо для задоволення широкого кола матеріальних та соціальних потреб. Цю групу людей називають середнім класом. Саме середній клас зазвичай найбільше впливає на коефіцієнт Джині та визначає загальний добробут суспільства.

 

Водночас у розвинених країнах велика увага приділяється фінансуванню малозабезпечених верств населення — різними дотаціями, соціальними виплатами, держдопомогою. Такі заходи дають змогу не лише згладити різницю між соціальними прошарками, але й також мають несподівано сприятливий економічний ефект. У 1969 році нобелівський лауреат в галузі економіки Мілтон Фрідман запропонував уявити ситуацію, коли гроші просто розкидатимуть із вертольота. Так виник новий термін «вертолітні гроші», що означає роздачу грошей населенню просто так. Виявилося, що «вертолітні гроші» — це потужний поштовх для економічного зростання, адже люди дістають змогу купувати більше товарів, а виробники — випускати ці товари в більшій кількості. Працівники виробничих підприємств отримують вищу зарплату й теж можуть дозволити собі купувати більше всього... Зрештою, всі залишаються у виграші.

 

На жаль, сьогодні в усьому світі спостерігається стрімкий розрив між доходами мешканців нашої планети. Усього 10 % населення Землі володіє 82 % загальносвітового багатства. Водночас сотні мільйонів людей перебувають за межею бідності, живучи у жахливих злиднях. Усе це призводить до постійних конфліктів і в перспективі може мати катастрофічні наслідки. Виправити несправедливість допоможе соціальний балансер — він стежитиме за рівнем соціальної нерівності та своєчасно даватиме вказівки щодо заходів, яких потрібно вжити, щоб поліпшити ситуацію.

 

 

Потрібні царини знань (hard skills)




 

Особисті захоплення, що впливають на вибір професії

 

Ця професія саме для тебе, якщо ти полюбляєш:


 ​аналізувати великі обсяги інформації;

• ​грати у стратегії;

• ​допомагати людям.

  

Характеристики професії



Пов`язані професії

 

Соціолог — фахівець, який займається аналізом, описом та оцінюванням проблем, фактів і явищ, що відбуваються в суспільстві чи окремих соціальних групах. Проводить опитування, щоб дізнатися суспільну думку. Оцінює ефективність заходів, спрямованих на подолання кризових ситуацій.

 

Політолог — фахівець із закономірностей взаємовідносин соціальних суб’єктів щодо політичної влади. Досліджує всі галузі суспільного життя, що стосуються політики. Витлумачує події в державі, прогнозуючи майбутні політичні події.

 

Соціальний інженер — фахівець із психологічного впливу на людей з метою здійснення певних дій чи збору інформації. Організовує діяльність соціологічних служб. Застосовує методи нейролінгвістичного програмування для зміни суспільної думки відповідно до визначених цілей.





Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат "Навички і професії майбутнього"»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є неймовірно захопливий комплект розумних плакатів «Світ навколо».