Кілька способів розпалити вогонь без сірників

Будь-яка людина може опинитися в ситуації, коли треба розпалити багаття без сірників. Наприклад, під час походу, якщо сірники відсиріли, або в якійсь непередбаченій ситуації. Зрештою, з такою корисною навичкою можна просто додати собі «очок» в очах ровесників. Або навіть виграти суперечку. 

 

Як розпалити багаття без сірників і які предмети для цього знадобляться, ми розповімо в цій статті. Почнемо з найпростіших і найшвидших.

 

Лінза

 

Розпалити вогонь за допомогою лінзи дуже просто. Той, хто в дитинстві бавився з лупою, знає, як це робиться. Треба взяти лінзу, повернути її під кутом до сонця, щоб сфокусувати промінь на якомога меншій площі, сконцентрувати сонячне світло на певній точці й зачекати, поки з՚явиться вогонь. Аби прискорити процес, у фокус світлового променя від лінзи треба покласти трут або інший легкозаймистий матеріал. Якщо у вас немає при собі лінзи, її чудово замінять окуляри. Ефект можна підсилити, додавши на поверхню скла трохи води. Єдиний недолік цього методу — те, що для його використання необхідне сонце. Розпалити багаття у такий спосіб увечері або в похмурий день неможливо. Якщо у вас немає при собі ні лупи, ні окулярів, лінзу можна зробити з підручних матеріалів, наприклад із повітряної кульки або льоду.

 

Щоб зробити лінзу з повітряної кульки, її потрібно заповнити водою і зав՚язати. Далі необхідно надати їй кулястої форми. Води не має бути надто багато, оскільки в цьому випадку кулька спотворить фокус. Надавши кульці форми, яка дасть змогу сфокусувати сонячний промінь, треба стиснути її посередині, щоб сформувати дві менші лінзи. У повітряних кульок фокусна відстань менша, ніж у звичайних лінз, тому тримати їх слід на віддалі 2‒5 см від точки запалювання.

 

І. Машков «Мисливські розповіді в тайзі біля багаття»


Лінза з льоду теж робиться дуже просто. Все, що для цього потрібно — взяти шматок льоду і надати йому форму лінзи, потерши в руках. Після цього його можна використовувати як і будь-яку іншу лінзу. Єдина умова — лід має бути прозорим. Добути вогонь за допомогою каламутного або з якимись домішками льоду — нереально. Тому взимку лінзу з льоду краще виготовити власноруч: набрати води з річки, озера, криниці чи іншого джерела в чашку або повітряну кульку і почекати, поки вона замерзне. Лінза з льоду має бути приблизно 5 см завтовшки. Потрібної форми льоду можна надати як руками, так і за допомогою ножа. Якщо ти вибереш для виготовлення лінзи з льоду ніж, не забудь під кінець усе-таки відполірувати її руками, щоб вона мала гладеньку поверхню. Пам՚ятай, що лінза товща в середині й вужча біля країв. Готову лінзу з льоду використовують так само, як і лінзу зі скла.

 

Батарейки, фольга і натуральна вовна

 

Цей метод досить простий і результативний, тому його можна демонструвати як фокус.

 

Візьми дві батарейки, фольгу і шматочок натуральної вовни. Виріж смужку фольги завширшки приблизно 2 мм і завдовжки 3 см. Поклади посередині смужки фольги шматочок вовни. Після цього приклади один кінець фольги до «+» батарейки, а другий до «‒» іншої. Вовна швидко спалахне. Все, що ти маєш зробити, — встигнути від цього вогню запалити матеріал, який горить трохи повільніше.

 

Кремінь та кресало

 

Щоб розвести вогонь цим старовинним методом, необхідно згадати, що по суті кресало — це сталь, а кремінь — шорсткий камінь. Отже, для нашої мети придадуться, скажімо, кварцит і сталеве лезо кишенькового ножа.

 

Н. Богданов-Бельський «Біля багаття»


Імпровізувати можна і з предметами, які використовуються як трут. Тут можуть придатися і звичайна тканина або мох, і шматок гриба або берести. Вони добре «ловлять іскру» і довго тліють, не спалахуючи.

 

Щоб розпалити багаття таким чином, треба бити кресалом об кремінь, висікаючи іскри, поки не почне тліти трут. Щоб іскри потрапили на нього, трут слід розташувати якнайближче до місця удару. Коли трут почне тліти, треба подмухати на нього і розпалити вогонь.

 

Тертя

 

Цей спосіб добування вогню — для людей зі сталевими нервами. Можна з певністю сказати, що він найважчий серед «несірникових» методів. Але саме його використовували первісні люди, і всі сучасні племена, які донині добувають вогонь без сірників, вдаються до методу тертя. Важливими елементами тут є дощечка, об яку труть, і стрижень, яким труть. Деревні породи, найбільш придатні для такого способу добування вогню, — тополя, ялівець, осика, верба, кедр, кипарис і волоський горіх. Важливий момент: деревина обов՚язково має бути сухою. Так, і до цього мають додаватися сильні руки, сталевий характер і необмежена кількість часу.

 

Уінслоу Хомер «Багаття»


Метод тертя також має різновиди. Наприклад, можна обертати стрижень у заглибленні, затиснувши його між долонями, а можна прорізати борозну в дощечці й терти стрижнем у борозні вперед-назад. Обидва способи досить трудомісткі й тривалі в реалізації. Але не згадати про те, що можна добути вогонь за допомогою тертя, ми просто не мали права.


Ця стаття доповнює чудову книжку «Секрети вогню». Якщо тобі цікаво дізнатися більше про вогняну стихію, тоді тисни сюди!