Торгівля, маркетинг і реклама



Очікування споживачів зростають щодня. А це означає, що маркетологи повинні безперервно розв’язувати дедалі складніші завдання. Допомагатимуть їм у цьому аналітичні системи на основі штучного інтелекту, які зможуть обробляти колосальні обсяги інформації про пошукові запити користувачів, а також про досконалі покупки і просто відвідування точок продажу. Це допоможе оцінити ефективність реклами й підвищити її якість.

 

Зміняться і самі способи подання реклами, яка радше не спонукатиме до купівлі товару, а своєчасно інформуватиме покупця про те, де можна придбати ту чи іншу річ, буквально передбачаючи потреби клієнта. Природний розвиток інтернет-торгівлі навряд чи спричинить до зникнення традиційних крамниць. Навпаки, шопінг як приємне дозвілля вдосконалюватиметься, перетворюючись до певної міри на особливу категорію туризму.

 



ПЕРСПЕКТИВНІ ПРОФЕСІЇ



Аналітик індивідуальних уподобань


Дизайнер інтерактивної реклами


Інтернет-продюсер


Персональний брендмейкер


Тренд-вотчер

 



Аналітик індивідуальних уподобань

 


Як відомо, люди мають різні смаки — одним подобається те, що не подобається іншим. Тому, якщо доведеться обирати з-поміж кількох варіантів, аж ніяк не завжди в різних людей цей вибір співпадатиме. На вподобання людини, тобто симпатію до одного об’єкта більше, ніж до інших, впливають різні чинники: вік, стать, освіта, рівень доходів, психологічний тип особистості й багато всього іншого.

 

Ще задовго до того, як ринкові відносини спричинили до створення окремої науки про торгівлю — маркетингу — досвідчені торговці чудово знали, що для успішного продажу товару потрібно розуміти очікування покупця. Лише передбачаючи вподобання клієнта, можна запропонувати йому саме те, чого він хоче. Вже у XX сторіччі різні компанії дійшли висновку, що для ефективнішої комерційної діяльності варто вивчати споживчі вподобання. Результати такого дослідження часом призводили до несподіваних результатів. Так, наприклад, виявилося, що у процесі вибору автомобіля більшість жінок, на відміну від чоловіків, найважливішою характеристикою вважали безпеку. При цьому навіть зовнішній вигляд машини для них не був найголовнішим критерієм. І водночас жінки вирізняються емоційністю — вони не оберуть навіть найфункціональніший автомобіль (цей параметр як визначальний у виборі вказали більшість чоловіків), якщо він просто «не сподобався».

 

З появою інтернету та масовим поширенням соціальних мереж у маркетологів з’явилася можливість щонайдетальніше проаналізувати індивідуальні вподобання чи не кожного покупця. Щорічно мільярди доларів інвестуються у створення та вдосконалення інструментів отримання інформації про споживача. Уже сьогодні інтернет-реклама орієнтується на вподобання цільової аудиторії. У майбутньому, коли нові покоління комп’ютерів зможуть обробляти значно більші обсяги даних, інформації про особисті вподобання кожної людини стане значно більше. При цьому вона стане набагато деталізованішою і точнішою. Аналітик індивідуальних уподобань, спираючись на отримані дані, формуватиме образ «ідеального товару» — речі чи послуги, усі параметри яких максимально точно відповідатимуть очікуванням покупця. Продавцю залишиться лише зробити слушну пропозицію, щоб ощасливити свого клієнта й дістати прибуток від угоди.

 


Потрібні царини знань (hard skills)


 

 


Особисті захоплення, що впливають на вибір професії

 

Ця професія саме для тебе, якщо ти полюбляєш:


 знаходити найцікавіші рекламні ролики;

• аналізувати, чому різні люди обирають той чи той продукт;

 ​грати в торгівлю.

  

Характеристики професії



​​​


Пов’язані професії

 

Маркетинговий аналітик — фахівець зі збору й аналізу маркетингових даних. Готує аналітичні звіти, які допомагають керівництву компанії ухвалювати рішення та знаходити відповіді на важливі для бізнесу запитання. Оцінює ефективність маркетингових заходів.

 

Менеджер із роботи з клієнтами — фахівець із взаємодії з цільовою аудиторією комерційних організацій. Забезпечує належну якість товарів та послуг, що надаються, працює над усуненням проблем, якщо вони виникають. Вибудовує відносини з клієнтом у такий спосіб, щоб організувати взаємовигідну співпрацю.

 

Нейромаркетолог — фахівець із маркетингових досліджень, який використовує для аналізу поведінки споживачів розробки когнітивної психології та нейрофізіології. Надає рекомендації щодо поліпшення поведінкових факторів вебсайтів. Бере участь у створенні маркетингових матеріалів та брендингу для покращення їхнього сприйняття споживачем.

 



Дизайнер інтерактивної реклами

 


Найімовірніше, реклама виникла водночас із торгівлею. Цілком можливо, що люди почали помічати: якщо голосно кричати на ринку про свій товар, то його розкуплять набагато швидше, ніж коли просто мовчки сидіти й чекати покупців. До речі, саме слово «реклама» походить від латинського «reclamare» — «вигукувати».

 

Виявлений археологами давньоєгипетський папірус, якому вже кілька тисяч років, містить оголошення про продаж раба з описом його позитивних характеристик. Крім того, різні приклади письмової реклами античності були виявлені на придорожніх каменях та будинках.

 

Утім, по-справжньому широкого розповсюдження реклама набула з появою засобів масової інформації, спочатку друкованих, а потім і всіх інших (радіо, телебачення, інтернет). Сьогодні реклама стала невіддільною частиною нашого життя і важливим складником будь-якого бізнесу. Без реклами було б складно дізнаватися про різні товари, стежити за новинами світу моди чи знайомитися з популярними брендами. Як наслідок, галузь реклами перетворилася на досить складну систему, що базується на науково обґрунтованих принципах інформаційного впливу на людину.

 

Одним із нових підходів у такій діяльності стала інтерактивна реклама (від англійської «interaction» — «взаємодія»), яка, на відміну від інших видів класичної реклами, не впливає на споживача, а взаємодіє з ним. Інакше кажучи, людина, на яку спрямована реклама, не сприймає її з позиції спостерігача, а бере активну участь у рекламному процесі. Створена як ігровий процес, така реклама ґрунтується на цікавості. Людей завжди приваблює щось нове, тому така реклама сприймається з більшим інтересом, аніж традиційна. Коли інтерес людини задовольняється, вона відчуває позитивні емоції, які потім переносяться на сам товар. Такий підхід вирізняється дружнім та шанобливим ставленням до споживача. Тобто замість агресивного: «Купи, купи!», цей метод пропонує клієнтові познайомитися з рекламованою продукцією і вже самому вирішити, цікава вона йому чи ні.

 

Дизайнер інтерактивної реклами добиратиме найефективніші варіанти подання інформації про той чи той товар. Це можуть бути й онлайнові мініігри в інтернеті, й інтерактивні екрани, що займають рекламні простори — від елемента меблів (наприклад поверхня столика в кафе) до цілих стін будівель. Увесь комплекс спеціальних сенсорів, що відстежують дії людей, що проходять повз, спрямовуватиме зібрану інформацію в блок керування, а відтак на екрані розвиватиметься ігровий сюжет, заснований на взаємодії з перехожими. Люди зможуть впливати на те, що відбувається, торкаючись сенсорного екрана руками або ж просто рухаючись із боку в бік, чи й узагалі емоційно реагуючи на побачене. Хай там як, але це буде цікаво і весело!

 


Потрібні царини знань (hard skills)

 


 

 

Особисті захоплення, що впливають на вибір професії

 

Ця професія саме для тебе, якщо ти полюбляєш:


 ​програмувати комп’ютерні ігри;

 керувати емоціями великої кількості людей (бути ведучим, діджеєм тощо);

• створювати комп’ютерну графіку.

  

Характеристики професії


 

Пов’язані професії

 

Креативний маркетолог — фахівець зі створення, виведення на ринок і просування товарів чи послуг. Використовує нестандартні підходи для розробки маркетингової стратегії, поєднуючи класичні методи з інноваціями. Аналізує конкурентне середовище, сегментує ринок, вивчає сезонні коливання та зміни потреб споживачів.

 

Менеджер із реклами — фахівець, який відповідає за рекламну діяльність компанії. Аналізує маркетингові та збутові цілі комерційної організації, на підставі чого добирає інформаційні канали й технології реклами. Розробляє стратегічне планування рекламних компаній, контролює розміщення реклами та оцінює її ефективність.

 

Медіадизайнер — фахівець із проєктування медіатвору (гри, сайту, реклами тощо). Визначає форму і зміст рекламного продукту відповідно до запитів цільової аудиторії, медійної платформи та інших чинників. Контролює відповідність готового продукту визначеним цілям.

 



Інтернет-продюсер

 


Поет і перекладач Лев Озеров в одному зі своїх віршів написав фразу, яка згодом стала крилатою: «Талантам треба помагати, бездарності й самі проб’ються». Обдаровані люди часто настільки занурені в бульбашку свого таланту, що просто не пристосовані до реалій життя. Займаючись своєю справою, вони живуть у якомусь власному світі, не переймаючись популярністю чи фінансовим успіхом. Саме тому їм потрібно допомагати взаємодіяти з дійсністю — робити так, щоб їхній талант не залишався непоміченим, а ще — забезпечувати елементарні умови для життя, бо іноді творчі люди просто не думають про такі «дрібниці». Утім, було б не зовсім правильно погодитися з другою частиною фрази. Люди, яких класик називає бездарностями, маючи на увазі відсутність у них творчих талантів, насправді наділені геть іншим талантом — ефективно пристосовуватися до виживання та вміло заробляти гроші. Бо що таке талант, як не вміння робити щось ліпше, ніж усі інші? Зрештою, як сказав американський актор і продюсер Морі Амстердам, «бізнес — це мистецтво видобувати гроші з кишені іншої людини, не вдаючись до насильства».

 

А що, як об’єднати обидва ці таланти для взаємного зиску? Кожен з учасників цього тандему займатиметься тим, що йому вдається найліпше, і, зрештою, у виграші будуть усі. Втім, така ідея не нова — ще у XVIII сторіччі інтереси художників почали представляти спеціальні арт-агенти, які домовлялися з галереями та музеями про виставки, укладали контракти й організовували продаж творів мистецтва, за що отримували певну грошову винагороду. Завдяки такому підходу митці діставали можливість увесь свій час присвячувати творчості, не відволікаючись на організаційні моменти. Натомість арт-агенти дбали ще й про популяризацію робіт своїх клієнтів, адже так вони забезпечували підвищення заробітку.

 

У 1910-х роках, коли кінематограф уже перетворився на дохідну індустрію, виникла професія «продюсер» (від англійського «produce» — «виготовляти»). Завданням цього фахівця стало створення комерційно успішного медійного продукту. Для цього продюсер мав обрати ідею проєкту, знайти талановитих акторів, дібрати професійну знімальну групу, прорахувати всі майбутні витрати й організувати не лише весь процес створення фільму, а й подальшу рекламно-інформаційну кампанію для просування. Згодом продюсери з’явились і в інших творчих галузях людської діяльності: театральній, музичній, телевізійній і навіть ігровій.

 

Поява інтернету дала потужний поштовх у розвитку онлайн-індустрії та забезпечила широкі можливості для просування талановитих людей. Виявилося, що глобальна мережа може зробити зіркою буквально кожного — потрібно лише зацікавити публіку своїми здібностями. Так сформувалася одна з перспективних професій майбутнього — інтернет-продюсер. Цьому фахівцеві неодмінно стане в пригоді розвинена інтуїція, адже йому треба буде з першого погляду розпізнавати талановитих людей і передбачати успіх в непримітних на перший погляд проєктах. З його допомогою зможуть стати популярними й комерційно успішними зірками найрізноманітніші творчі особистості — музиканти, художники, письменники, актори — варто лишень професійно виконати контент та організувати його віральне (тобто розповсюджуване з високою швидкістю) просування в інтернеті.

 


Потрібні царини знань (hard skills)

 


 


Особисті захоплення, що впливають на вибір професії

 

Ця професія саме для тебе, якщо ти полюбляєш:


• ​дивитися різноманітні шоу талантів;

 ​ходити на виставки художників-початківців;

• ​бути в курсі нових течій у мистецтві.

  

Характеристики професії


 

Пов’язані професії

 

Медіапродюсер — фахівець з організації та керування процесом створення медіапродукту (відеоконтенту, комп’ютерних ігор, аудіокнижок, фільмів тощо). Розробляє концепцію медійного проєкту. Відповідає за фінансові, адміністративні, креативні аспекти діяльності у процесі його реалізації.

 

SMM-менеджер — фахівець із просування бренду, компанії, продукту в соціальних мережах. Складає стратегію просування. Забезпечує регулярне наповнення контентом клієнтських груп та пабліків. Модерує сторінки в соцмережах і відслідковує їхню активність.

 

Контент-мейкер — фахівець зі створення контенту різноманітного формату і змісту для різних медійних каналів та аудиторій. Залежно від визначеної мети добирає оптимальний канал подання інформації та генерує відповідне наповнення.

 



Персональний брендмейкер

 


Термін «бренд» походить від давньоскандинавського «brandr» — «припікати». Цим словом позначали тавра, за допомогою яких на шкірі худоби чи й навіть рабів випалювалися мітки, за якими безпомилково визначали власника. Згодом такі мітки, що їх не можна було стерти, почали наносити на гончарні вироби, меблі й інші товари. Слід на глиняній амфорі від спеціальної печатки або простий відбиток пальця майстра, нанесений в особливому місці, надавав покупцям інформацію про походження товару. Завдяки цьому можна було побіжно судити про якість купованої продукції. Фахівці часто називають такі способи маркування товару протобрендами, тобто первинними, що передують сучасним брендам. Циліндричні печатки, які використовувалися для маркування товарів і майна, були знайдені під час розкопок шумерського міста Ура. Вони датуються приблизно 3000 роком до н. е., а це свідчить про те, що процесові брендингу вже понад п’ять тисяч років!

 

У сучасному розумінні бренду розрізняють два важливі його складники: візуальний (логотип, дизайн, шрифти, колірні схеми тощо) та іміджевий (інформація про бренд, що карбується в пам’яті споживачів). І якщо спочатку бренд асоціювався саме з маркуванням товару, то сьогодні до цього ближче поняття «товарний знак» або «торгова марка», які є об’єктами авторського права. А термін «бренд» здебільшого стосується саме споживчої психології, з якою працюють фахівці-маркетологи. Це образ продукту, компанії чи послуги, що фіксується у свідомості громадськості. Система цінностей, властива брендові, приваблює клієнтів, які поділяють такі цінності.

 

Тим часом дедалі більше експертів сходяться на думці, що протягом останніх десятиріч поняття бренду неабияк змінилося. Річ у тім, що в 1980—1990-х рр. вважалося, що бренд — це самодостатня цінність. Інакше кажучи, бренд можна продати окремо від заводів, обладнання та персоналу, і цього буде цілком достатньо, щоб бренд і далі існував та успішно розвивався. Проте сьогодні стало очевидно, що у світі, де панують технології, неможливо уявити продаж якогось популярного бренду без відповідного велетенського банку патентів, відпрацьованих технологій та найскладнішого ланцюжка постачання. Ба більше, за наявності відповідних технологій, що дають змогу випускати товари високої якості, часто може скластися ситуація, коли споживачеві зовсім не важливо, під яким брендом виготовлено цей товар. Навіщо переплачувати, якщо можна купити той самий товар, але без «модної» назви?

 

У контексті четвертої промислової революції, про початок якої вже оголосили багато технологічно розвинених країн, такий напрямок розвитку щодня лише посилюється. Якщо, наприклад, одяг буде спроєктований індивідуально, відповідно до параметрів конкретного замовника, а потім роздрукований на 3D-принтері в найближчій до нього майстерні, то чи не байдуже, яка торгова марка буде на ньому вказана?

 

Утім, попри те, що спостерігається глобальна відмова від товарного брендингу, в майбутньому особливу роль відіграватиме персональний брендинг — створення особистого бренду будь-якої окремої людини. В умовах загальнодоступності інформації важливе місце посідатиме образ особистості в очах суспільства. Цікаво, що влітку 2014 року уряд Китаю опублікував план запровадження системи соціального рейтингу, згідно з яким громадяни, помічені у протиправних діях у державній, комерційній чи громадській галузі (годі й казати про кримінальні злочини), матимуть низький соціальний рейтинг — персональний бренд із негативними характеристиками. Через це вони не зможуть працювати в держустановах, обіймати керівні посади, користуватися соціальними пільгами, здобувати якісну освіту й навіть відвідувати дорогі ресторани та готелі. І, навпаки, люди з високим соціальним рейтингом — позитивним персональним брендом — матимуть численні пільги у здобутті освіти, працевлаштуванні, виборі місць відпочинку й організації дозвілля. На думку експертів, у майбутньому система соціального рейтингу в тому чи тому вигляді буде поширена в усіх розвинених країнах.

 

Персональний брендмейкер створюватиме позитивний образ свого клієнта за допомогою соціальних мереж та медійної галузі. Цей фахівець сформує стратегію поліпшення персонального бренду, дібравши комплекс різноманітних заходів, що позитивно впливатимуть на особисту соціальну історію (доброчинність, суспільно-корисна діяльність тощо). Крім того, професійне середовище, в якому персональний брендинг також відіграватиме важливу роль, уже сьогодні потребує від фахівця не лише певного набору компетенцій, а й іміджевого складника, який здебільшого надає професіоналові своєї справи додаткові конкурентні переваги.


 

Потрібні царини знань (hard skills)

 


 


Особисті захоплення, що впливають на вибір професії

 

Ця професія саме для тебе, якщо ти полюбляєш:


 ​спілкуватися з людьми;

• «розкручувати» сторінки в соцмережах;

 ​стежити за своїм іміджем.

  

Характеристики професії


 

Пов’язані професії


PR-менеджер — фахівець зі створення та підтримання позитивного іміджу компанії чи торгової марки. Інформує цільову аудиторію про діяльність організації, розповсюджує публікації, відгуки і новини на зовнішніх майданчиках. Організує проведення різноманітних піар-кампаній. Відповідає за імідж та репутацію компанії.

 

Кріейтор — фахівець зі створення індивідуального стилю компанії. Втілює побажання замовника в рекламному проєкті, тексті чи відеоролику. Формує думку громадськості про компанію, співпрацюючи з командою копірайтерів та арт-фахівців.

 

Менеджер із репутаційного маркетингу — фахівець із формування та контролю репутації компаній і персон в інтернеті. Аналізує імідж бренду, вибудовує стратегію роботи для усунення небажаних явищ, відстежує зміни.

 

 

 

Тренд-вотчер



Як і «мода», термін «тренд» був запозичений у галузь маркетингу з математики. І якщо мода — це значення, що найчастіше трапляється, то тренд — це закономірність або, простіше кажучи, направленість графіка. На практиці це слово вживається у значенні «тенденція», «схильність».

 

Ще в середині XX сторіччя фахівці зі світу моди висловили ідею про те, що можна завчасно передбачати попит на товари і послуги, якщо досліджувати тенденції у споживчому середовищі. В англійській мові такий процес дістав назву «trend watching» — «спостереження за тенденціями». А вже на початку XXI сторіччя цей термін згадав кандидат економічних наук з Нідерландів Райнер Еверс. Він дійшов висновку, що тренди можна ефективно відстежувати в інтернеті, і навіть заснував компанію, щоб заробляти на цьому. Понад три тисячі співробітників з 90 країн у всьому світі почали збирати інформацію про актуальні тренди, що стають популярними, завдяки чому з’явилася можливість аналізувати напрямки розвитку дизайну, різноманітних сервісів і суспільства в цілому. Передбачаючи ці напрямки, очільники компаній можуть ухвалювати рішення щодо модернізації наявної маркетингової політики та знаходити конкурентоспроможні бізнес-моделі й навіть нові сегменти ринку. Інакше кажучи, своєчасно помічені ознаки тренду дають змогу передбачити, що стане популярним серед споживачів у найближчому майбутньому, і зосередити свої зусилля саме в цьому напрямку. Наприклад, спостереження про те, що представники покоління міленіалів дедалі частіше прагнуть утекти від міської метушні, надаючи перевагу відпочинкові на природі, а не соціальним мережам, свідчить про наявність тренду активного відпочинку. Отже, є сенс засновувати бізнес на організації відповідних подорожей і продажах товарів для активного відпочинку. Інший приклад — поява тренду екологічності підказує бізнесменам, що популярними будуть товари, виготовлені за «зеленими» технологіями.

 

У майбутньому фахівець із виявлення та прогнозування трендів — тренд-вотчер, використовуватиме технології обробки великих обсягів даних для пошуку так званих тренд-сигналів — явищ, здатних указувати на тренди, що зароджуються. Це можуть бути зміни в поведінці людей, нові проєкти, товари чи послуги. Орієнтуючись на розуміння різних чинників (технологій, суспільної та політичної ситуації тощо), які прискорюють (так звані драйвери) чи уповільнюють (так звані бар’єри) швидкість розвитку тренду, тренд-вотчер прогнозуватиме оптимальний час для впровадження інновацій і введення новинок у продаж. Так товар не з’явиться на ринку завчасно (коли суспільство ще не готове до його появи) і не запізниться (коли основний прибуток від перших продажів уже дістануть конкуренти).

 


Потрібні царини знань (hard skills)

 


 

 

Особисті захоплення, що впливають на вибір професії

 

Ця професія саме для тебе, якщо ти полюбляєш:


• відстежувати нові тенденції в різних галузях життя;

• ​читати новини про життя суспільства, розвиток науки і техніки тощо;

 ​робити прогнози про успіх того чи того нового фільму, книжки, аудіоальбому тощо.

  

Характеристики професії


 

Пов’язані професії


Футуролог — фахівець із прогнозування майбутнього, зокрема через екстраполяцію наявних технологічних, економічних чи соціальних тенденцій або передбачення майбутніх тенденцій. Аналізує ймовірність різноманітних сценаріїв розвитку тих чи тих галузей діяльності людини.

 

Прогнозист — фахівець із прогнозування, тобто передбачення майбутніх подій на підставі накопиченого досвіду й поточних припущень щодо нього. Збирає та аналізує інформацію, на основі якої надалі вибудовує припущення. Оцінює імовірність прогнозованих подій.

 

Системний аналітик — фахівець із розв’язання складних організаційно-технічних проблем, що мають міждисциплінарну природу. Послуговується принципами загальної теорії систем та методами системного аналізу для оцінки потреб користувачів.





Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат "Навички і професії майбутнього"»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є неймовірно захопливий комплект розумних плакатів «Світ навколо».