Абісобротула

Абісобротула


Довжина: 17 см.

Глибина виявлення: 8370 м.


На глибині 8370 м, де тиск перевищує 800 атмосфер (цього досить, щоб розчавити навіть танк, не кажучи вже про живих істот), було виявлено абісобротулу (латинська назва Abyssobrotula galatheae) — найбільш глибоководну рибу з відомих на сьогодні. Вона зовсім сліпа, адже світла в цій абсолютній чорноті не буває ніколи. У напівпрозорому 17-сантиметровому тілі з маленькими плавцями постійно відбуваються складні процеси газообміну — щоб рибу не розірвало від страшенного тиску.


Належить абісобротула до родини ошибневих, яка об'єднує також інших глибоководних риб, зокрема басогігаса (латинська назва Bassogigas gillii), спійманого одного разу на 8-кілометровій глибині з борту науково-дослідного корабля «Джон Еліот». Назва цієї риби утворена від двох латинських слів: bassus, що означає «глибоководний», і gigas — «гігант». І це не випадково. Спійманий екземпляр сягав завдовжки 85 см — неймовірний розмір для риби, що живе в екстремальних умовах з мізерним запасом поживи.


Басогігас


Вивчати життя глибоководних риб дуже важко, якщо не сказати неможливо — надто відрізняються умови, потрібні для існування цих створінь, від тих, у яких може жити людина. На сьогодні є відомості про існування риб на глибинах, що перевищують зафіксовані значення. Під час одного із занурень батискафів у Маріанську западину на глибині близько десяти кілометрів помітили істот, що зовні схожі на камбалу, проте напевне сказати, чи це риби, чи якась інша форма життя, науковці наразі не можуть. Цілком можливо, що з часом абісобротула передасть свій титул найглибоководнішої риби представникові якогось іншого виду. 


Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат «Глибини океану»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є захоплюючі плакати «Сонячна система» і «Планета Земля».