Гігантська акула-молот

Довжина: до 7,9 м.

Маса: до 600 кг.

Глибина проживання: до 80 м.


Гігантська акула-молот, або гігантська молот-риба (латинська назва Sphyrna mokarran), є представником родини молотоголових акул, які водяться у прибережних водах тропічних морів. Характерна ознака цих риб — незвичайної форми голова, що схожа на молот. Завдяки їй ці акули й дістали свою назву. Очі, розташовані на краях бічних виростів голови, забезпечують молотоголовим акулам огляд на 360° вертикально. І вони бачать усе, що відбувається над і під ними. 


Як і всі акули, молотоголові риби не мають плавального міхура. Тому їхні обтічні веретеноподібні тіла вирізняються вкрай поганою плавучістю. Їм доводиться постійно рухатися, інакше вони просто потонуть. Пласкі виступи голови акули-молота, ширина яких може сягати третини довжини тіла, діють як підводне крило, створюючи додаткову підіймальну силу під час руху. Завдяки цьому молот-риба може плавати набагато повільніше за інших акулоподібних, проте не тонути. 


Середня довжина гігантських акул-молотів – 3,5 м, вага – понад 230 кг. Однак є свідчення про спійману біля берегів Нової Зеландії акулу-молот завдовжки 7 м 89 см, що важила 363 кг. А 2006 року біля берегів Флориди спіймали акулу-молот, вага якої була 580 кг, а довжина — 5,5 м.


Як і інші акули, молотоголові є живородними. Самички дають потомство раз на два роки. Від 6 до 55 новонароджених акуленят завдовжки від 50 до 70 см відразу починають самостійне життя. Тривалість життя акул-молотів може становити 50 років.



Гігантські акули-молоти — кочові хижаки. У дорослому віці не мають природних ворогів у природі (молодняк часто стає жертвою інших акул). Воліють триматися неподалік коралових рифів, а також на континентальному шельфі й у лагунах. На відміну від акул інших видів, акули-молоти часто збираються у зграї.


Полюють вони майже на всіх морських мешканців: риб, ракоподібних, кальмарів і восьминогів. Переважно їхньою здобиччю стають інші дрібні акули. Відомі й випадки поїдання особин свого виду. Але улюблена здобич цих хижаків — скати. Гігантські акули-молоти водять над морським дном головою, немов міношукачем, вишукуючи скатів, що зарилися в пісок. Завдяки великій площі шкіри голови ці акули мають максимальну кількість електрочутливих клітин. Такі є тільки у хрящових риб, і вони мають велике значення в їхньому живленні. Акула здатна з високою точністю визначати місце перебування здобичі, навіть не бачачи її, а лише вловлюючи електричні імпульси від неї. Притім акулам-молотам не завдають жодного дискомфорту отруйні шипи скатів — в однієї з них, спійманої біля берегів Флориди, в роті було 96 шипів.


Виявляючи ската, акула спершу прибиває його до дна потужним ударом голови, а потім кусає з обох боків, фактично знерухомлюючи жертву. Після цього хижак спокійно захоплює здобич пащею і розриває на частини, роблячи швидкі ривки головою.



Чималі розміри і великі зуби гігантської акули-молота, а також її часто агресивна поведінка створили цій хижій рибі репутацію небезпечної для людини істоти. Однак деякі аквалангісти стверджують, що гігантські акули-молоти, навпаки, поводяться з людьми боязко або ж просто не виявляють до них цікавості. Це підтверджує і статистика: за всю історію зафіксовано не більш як 40 випадків нападу акул-молотів на людину. І здебільшого їх спровокували самі нирці. Притім лише один випадок став для людини летальним.


Водночас самі акули-молоти є об’єктом комерційного й аматорського рибальства. М’ясо цих риб рідко споживають. А от їхні плавці дуже цінують, адже це основний інгредієнт делікатесного супу з акулячих плавців. Часто акули-молоти гинуть у протиакулячих сітках коло пляжів Австралії й Південної Африки.


Усі ці фактори поряд із повільним циклом відтворення поставили гігантську акулу-молот на межу вимирання. За чверть століття, з 1978 року по 2003-й, популяція цих риб скоротилася майже на 80 %. Попри це, спеціальних заходів щодо збереження виду майже не вживають.


Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат «Глибини океану»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є захоплюючі плакати «Сонячна система» і «Планета Земля».