Амфіпода

Бокоплав Hirondellea gigas, виявлений на глибині 10 900 м


Довжина: до 34 см.

Глибина проживання: аж до дна Маріанської западини.


Бокоплави, різноногі раки або амфіподи (латинська назва Amphipoda) — різні назви того ж ряду ракоподібних, що налічує понад 9 тисяч видів. Бокоплавами їх називають за спосіб пересування у воді — лежачи на боці, вони спритно перебирають лапками. Амфіподами (від грецьких слів «амфі» — різний і «подос» — нога), або просто різноногими, цих членистоногих називають за те, що кожна пара їхніх ніг має особливу будову. Ці ноги, немов леза швейцарського складаного ножа, використовуються для найрізноманітніших потреб. Перші дві пари з псевдоклешнями призначені для утримування і дроблення поживи, наступні — для плавання. Є також ніжки для плавання і навіть для стрибків. До речі, саме за здатність деяких видів бокоплавів високо стрибати їх називають морськими блохами.

 

Тіло амфіпод сплюснуте з боків, а хітиновий покрив поділений на сегменти — торакомери. Притім перший грудний сегмент злитий з головою, утворюючи ногощелепи — особливі відростки в ракоподібних, які беруть участь у захопленні й утриманні поживи. Типові бокоплави, що водяться у прибережних водах, мають довжину до 10 мм. Види, які живуть на великих глибинах у Тихому океані, є прикладом глибоководного гігантизму, виростаючи до 34 см. Водночас найдрібніші представники бокоплавів розмірами не перевищують 1 мм. Амфіподи водяться всюди — як у солоних океанах та морях, так і в прісних водоймах майже в усьому світі. Напевне, ці водні безхребетні охоплюють найширший діапазон висот: бокоплави трапляються і у високогірному озері Тітікака, на висоті 3800 м над рівнем моря, і на дні Маріанської западини, на глибині 10 900 м, де одного з цих представників тваринного світу побачив Джеймс Кемерон під час свого занурення на батискафі «Діпсі Челленджер».

 

Науковці, які вивчають життя амфіпод, виявили унікальну здатність цих істот орієнтуватися за світлом. За напрямком та інтенсивністю сонячних променів бокоплави безпомилково визначають час зміни дня ніччю. Крім того, вони орієнтуються у воді, запам'ятовуючи, в якому напрямку від берега світить сонце.

 

Цікаво, що на стать майбутніх бокоплавів впливає температура води, в якій вони водяться. Якщо вода холодна, народжуються переважно самці, якщо тепла — самиці.

 

Бокоплави всеїдні. Вони можуть відкушувати й пережовувати як частинки живих та мертвих рослин, так і трупи тварин. Причому молодняк здебільшого живиться водоростями, а старші особини — відходами молюсків, дрібними червами, рачками, а іноді й своїми дрібнішими родичами. Амфіподи мають велике значення в процесі самоочищення водойм. Крім того, як і інші дрібні ракоподібні (креветки, криль), бокоплави є важливим джерелом поживи для риб і морських птахів.


Видове різноманіття бокоплавів


Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат «Глибини океану»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є захоплюючі плакати «Сонячна система» і «Планета Земля».