Батискаф «Цзяолун»

Довжина: 8,2 м.

Ширина: 3 м.

Висота: 3,4 м.

Суха маса: 22 т.

Екіпаж: 3 особи.

Робоча глибина занурення: 7000 м.

Максимальна глибина занурення: 7062 м.


Зі створенням глибоководного населеного апарата «Цзяолун» (у перекладі з китайської — «Водяний дракон») Китай став п'ятою країною після Франції, США, Росії та Японії, що володіє діючим населеним глибоководним апаратом, здатним занурюватися на глибину понад 6500 м. На момент введення в експлуатацію цей батискаф перевершував за своїми характеристиками всі аналоги.


Історія батискафа «Цзяолун» почалася 2002 року, коли проєкт створення нового глибоководного апарата було введено до програми міністерства науки і технологій Китайської Народної Республіки. У роботі взяли участь близько 100 науково-дослідних установ і підприємств. Головним конструктором батискафа став професор Китайського океанографічного університету Сюй Цинань.


«Цзяолун» набув уже класичної «безпоплавкової» конструкції: сферична гондола з екіпажем міститься всередині легкого корпусу, а не зовні, під заповненим бензином поплавком (як було на перших батискафах).


У травні 2010 року, через вісім років після початку роботи над проєктом, глибоководний апарат «Цзяолун» здійснив перше занурення в Південно-Китайському морі. До 18 липня 2010 року батискаф здійснив загалом 17 занурень, у семи з яких подолав глибину 2000 м і в чотирьох – 3000 м. Максимальна глибина занурення становила 3759 м, а загальний час, проведений під водою, — 9 годин і 3 хвилини. Під час одного із занурень глибоководний апарат, використовуючи маніпулятори, встановив на дні Південно-Китайського моря прапор КНР, заявивши таким чином права на спірні територіальні води.



У липні 2011 року «Цзяолун» на борту спеціально побудованого корабля забезпечення «Сян'янхун 09» рушив у східну частину Тихого океану, дле мав провести 47-денний цикл випробувань на глибині 5000 м. Успішно виконавши всю програму випробувань і зібравши проби морської води й донних організмів, «Цзяолун» встановив на глибині 5182 м логотип Китайського океанічного товариства і статуетку китайського дракона, після чого повернувся в порт приписки.


Ще через рік, у червні 2012 року, науково-дослідне судно «Сян'янхун 09» доправило «Цзяолун» до району Маріанської западини, де йому належало виконати пробне занурення на глибину 7000 м. Протягом двох тижнів батискаф здійснив шість успішних занурень. У половині з них він подолав значення 7000 м, а мінімальна глибина, якої він досягнув під час першого занурення, становила 6671 м. 27 червня 2012 року під час п'ятого занурення «Цзяолун» поставив новий персональний рекорд, досягнувши морського дна на глибині 7062,68 м. За словами головного конструктора апарата, метою випробувань було не досягти граничної глибини, а перевірити працездатність батискафа у фіксованому положенні в умовах високого тиску і низьких температур.


 


Практична експлуатація батискафа «Цзяолун» почалась у червні 2013 року. Згідно з планами Китайського океанографічного університету, щороку приблизно 5 місяців цей глибоководний апарат виконує морські роботи, що передбачають розвідування ресурсів на великих глибинах, екологічні експедиції та дослідження біоресурсів морського дна. 2017 року населений глибоководний апарат «Цзяолун» здійснив своє 150-те занурення.


Конструктори «Цзяолуна» не раз заявляли про свої честолюбні плани досягти дна Маріанської западини. Для цього розробляють пілотований глибоководний апарат «Цайхун'юй» («Гуппі») з розрахунковою максимальною глибиною занурення 11 000 м. Уже побудовано судно-носій «Чжан Цзянь», яке буде обслуговувати новий батискаф.


Глибоководний населений апарат «Цайхун'юй» («Гуппі») з глибиною занурення до 11 000 м


Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат «Глибини океану»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є захоплюючі плакати «Сонячна система» і «Планета Земля».