Батизавр

Довжина: до 78 см.

Глибина проживання: от 1000 до 4850 м.


У субтропічних і тропічних водах Світового океану на глибині понад 1000 м водиться батизавр — найбільш глибоководний надхижак, тобто хижак, який не має у природі ворогів. Ця придонна риба, яка більшу частину часу нерухомо лежить на дні, блискавичним кидком хапає, не перебираючи, будь-яку здобич, що наближається: риб, ракоподібних, молюсків. Величезна паща, всіяна рядами загнутих назад голкоподібних зубів, не залишає жертві шансів на порятунок. Зубів так багато, що їх видно, навіть коли рот тварини закритий.



У перекладі з давньогрецької батизавр означає «глибинний ящір». Таку назву цій рибі дали за сплюснуту форму голови, що своєю будовою схожа на голову рептилії. Є два види батизаврів: войовничий батизавр (латинська назва Bathysaurus ferox) і ніжний батизавр (латинська назва Bathysaurus mollis). І річ зовсім не в тому, що перший вид вирізняється поганим характером, а другий — навпаки, привітний і доброзичливий. Представники обох видів — справжні машини для вбивства, а відрізняються лише забарвленням і будовою плавців. На щастя, батизаври рідко виростають понад пів метра, а то білі акули здалися б просто безневинними карасями в порівнянні з цими лютими хижаками.

 

Сильне витягнуте тіло циліндричної форми вкрите великою лускою. Войовничий батизавр має темне забарвлення — від сірого до коричневого, з чорною по краях лускою. Ніжний батизавр значно світліший — він рожево-білий, але теж із майже чорним черевцем.

 

Характерна особливість організму батизаврів — дуже збільшена печінка, багата на ліпіди — жироподібні речовини, що забезпечують організм енергією навіть у разі тривалого голодування. Маса печінки в ніжного батизавра може сягати 5 % загальної маси тіла, а у войовничого — аж 20 %.


Войовничий батизавр


Ніжний батизавр


Оскільки все живе, що оточує батизавра, він сприймає лише як здобич, природа завбачливо забезпечила його всім потрібним, щоб цей хижак міг самостійно привести на світ потомство, не заморочуючись тим, як розрізнити свою «половинку» серед жертв, що плавають довкола. Ікра батизавра спливає до глибини кілька сотень метрів від поверхні, де з неї з'являються личинки. Вони тривалий час плавають у товщі води разом із планктоном. У якийсь момент личинки швидко трансформуються в мальків, які занурюються на глибину і починають вести придонний спосіб життя, властивий батькам.

 

Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат «Глибини океану»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є захоплюючі плакати «Сонячна система» і «Планета Земля».