Довгорогий шаблезуб

Довжина: до 18 см.

Маса: до 120 г.

Глибина проживання: від 500 до 5000 м.


Довгорогий шаблезуб (латинська назва Anoplogaster cornuta), що водиться на глибині понад 500 м, дуже рідко сягає завдовжки 18 см, проте його однаково вважають найстрашнішою істотою на Землі. Дуже велика щодо розмірів тіла голова цієї риби вкрита рельєфними кістяними гребенями і шипами, а з велетенського спрямованого догори рота стирчать гострі зуби-ікла, довжина яких може сягати майже половини довжини тіла самої рибки. Щоб такі величезні зуби-шаблі не зашкодили їхньому власникові, у міру їх росту у верхній щелепі й у мозку риби формуються два пази. Саме в ці заглибини, немов у піхви, входять страхітливі ікла нижньої щелепи.


Як неважко здогадатися з такого грізного вигляду, шаблезуб — хижак, який живиться іншими рибами, ракоподібними й кальмарами. За один раз він здатний проковтнути стільки поживи, скільки важить сам. І величезні загнуті назад зуби-голки дуже йому в цьому допомагають. Втім сам шаблезуб досить часто стає здобиччю більших хижих риб, наприклад тунців, хоча вугільно-чорне забарвлення й допомагає йому маскуватися в темряві глибин.


Водиться шаблезуб у субтропічних і тропічних водах Атлантичного, Індійського й Тихого океанів. Його дуже високе і сильно стиснуте з боків тіло з довгими плавцями закінчується вильчатим хвостом. На дотик шкіра шаблезуба шорстка. Пов'язано це зі своєрідною будовою луски цієї риби: кожна окрема лусочка схожа на розеточку з нерівними шипоподібними краями, що кріпиться дном до шкіри, а всередині такої розеточки височіє ще один шип.


Нереститься шаблезуб у субтропічних коловоротах течій. Ікра спливає на глибину 100–200 м, де з неї з'являються личинки, з яких згодом розвиваються мальки. Молодняк шаблезуба дуже відрізняється від дорослих особин, тож довгий час їх вважали зовсім різними видами. Трикутний тулуб мальків увінчаний двома парами великих загострених шипів-рогів — одна пара на верхній частині голови, а інша опускається вниз від зябрової кришки. Луска в молодих рибок теж зовсім інша — плоска, ромбоподібна або округла, з невеликим тупим шипом посередині. Забарвлення набагато світліше, ніж у дорослих особин, а грізних зубів-шабель узагалі немає.



Цікаво, що, попри проживання на великій глибині, спіймані в рибальські сіті шаблезуби нерідко виживають, і їх навіть можна утримувати у проточних акваріумах 7–10 днів.


Господарського значення ця надзвичайно кістлява риба не має, тому не є об'єктом промислу.


Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат «Глибини океану»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є захоплюючі плакати «Сонячна система» і «Планета Земля».