Гримпотевтис

Довжина: до 1,8 м.

Маса: до 6 кг.

Глибина проживання: від 3000 до 7000 м.


Глибоководний восьминіг гримпотевтис (латинська назва Grimpoteuthis) дістав свою другу назву — восьминіг Дамбо — через схожість бічних плавців із вухами слона з відомого диснеївського мультфільму. Всі щупальця цього головоногого молюска зрослися в єдину «парасольку», через що його тіло схоже на дзвіночок. Попри кумедний вигляд, це швидкий хижак, який, на відміну від інших восьминогів, не розриває здобич дзьобом, а ковтає цілком. А ще цей восьминіг не має чорнильного мішка, бо в темряві тих глибин, на яких він водиться, чорнильної хмари просто не було б видно, а отже, немає сенсу використовувати його для захисту.


Живуть гримпотевтиси в Тихому океані, біля Західного узбережжя Північної Америки і поблизу Австралії. Найчастіше розміри цих тварин не перевищують 20 см, але найбільший зі спійманих представників цього виду завдовжки сягав 180 см і важив близько 6 кг.


Цей головоногий молюск живе на величезній глибині, тож спостерігати за ним у природному середовищі неможливо, і про його звички відомо зовсім не багато. Науковці сходяться на думці, що восьминіг полює, плаваючи над самим дном у пошуках червів, ракоподібних та молюсків, які становлять його основний раціон. А помітивши здобич, стрімко накидається на неї, накриваючи куполом зі своїх щупалець із перетинками.


Як і інші восьминоги, гримпотевтис уміє змінювати своє забарвлення, зливаючись із довколишніми поверхнями. А ще він може ставати майже прозорим, завдяки чому робиться практично невидимим у товщі води.


Спійманий і піднятий на поверхню восьминіг Дамбо зі своїм желеподібним тілом схожий радше на медузу з великими очима.



Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат «Глибини океану»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є захоплюючі плакати «Сонячна система» і «Планета Земля».