Манта

Ширина: до 9,1 м.

Маса: до 3 т.

Максимальна глибина занурення: до 1000 м.


Манта, або велетенський морський диявол (латинська назва Manta birostris), — найбільший представник скатів — роду хрящових риб, що вирізняються характерним плоским тілом. Манти і їхні найближчі родичі мобули (відрізняються від мант розташуванням рота) — єдині хребетні тварини, які мають три пари функціонуючих кінцівок: черевні, грудні й головні плавці. Великі плавці, якими манта, плаваючи, змахує, немов крилами, можуть бути понад 9 м завширшки. Ними можна обгорнути китову акулу — найбільшу у світі рибу. До речі, «манта» в перекладі з іспанської означає ковдру або покривало — в давнину люди гадали, що скат обмотує плавців і затягує їх на морське дно. Другу назву — «морський диявол» — тварина дістала за головні плавці по краях ротової щілини. Коли скат плаває, вони скручуються у трубочку і стають схожими на роги. Насправді ця велична риба цілком безпечна для людини. Ба більше, манти дуже доброзичливі — вони люблять бавитися з бульбашками повітря з аквалангів, а іноді можуть трішки підняти дайвера, запрошуючи його разом поплавати.



Як і багато інших морських гігантів, манти живляться планктоном і дрібною рибою. У пошуках поживи вони здатні долати величезні відстані — тисячі кілометрів. Цікавий процес добування планктону скатами: вони вилаштовуються довгим ланцюгом, поступово замикаючи його довкола скупчення планктону, а відтак починають швидко рухатися колом в одному напрямку, створюючи справжній вир. Ця вирва засмоктує й утримує планктон, мантам залишається тільки підплисти ближче і взятися загрібати їжу головними плавцями в широко розкриті величезні роти, які, коли роззявлені, можуть сягати метра в діаметрі. Засмоктуючи воду, манти пропускають її крізь безліч зябрових пластинок, на яких залишається вся пожива, що надходить потім до шлунка.



Попри гігантські розміри і масу кілька тонн, манти здатні вистрибувати над водою на висоту до півтора метра. Падаючи на поверхню води з гучним сплеском, скат здіймає хмару бризок. Припускають, що так манти позбуваються паразитів на тілі або глушать дрібну здобич — рибок і кальмарів. Манти дуже часто утворюють цілі зграї, і гул від їхніх спільних стрибків часом буває чути на кілька кілометрів. У таких місцях варто бути обережним і не підпливати близько до зграї, бо один зі скатів може випадково впасти на човен і потопити його — єдина загроза, пов'язана з цими велетнями.


Цікавий факт: питома вага мозку манти (щодо ваги тіла) найбільша з відомих науці серед риб. Це дає підстави вважати мант найрозумнішими рибами на Землі.


Манти — живородні. Єдине маля вагою приблизно 10 кг народжується дуже стрімко: воно буквально вилітає з тіла матері, згорнуте у трубочку, після чого розправляє плавці й починає свою подорож світом у супроводі зграї. На відміну від дорослих особин, які майже не мають ворогів, молоді скати часто зазнають нападів акул, тому потребують батьківського захисту.


Манти водяться в усіх теплих морях і тропічних зонах океанів, але найчастіше їх можна побачити в Індійському океані. На відміну від багатьох інших скатів, манти більшу частину свого життя проводять у верхніх шарах відкритого моря, витаючи в товщі води, як величезні птахи. Іноді можна побачити, як велетенські морські дияволи відпочивають біля поверхні води, виставивши назовні кінчики грудних плавців.



Манти можуть жити в неволі, але через величезні розміри утримувати їх дозволяють собі тільки найбільші океанаріуми. На сьогодні скатів можна побачити лише у трьох океанаріумах у світі: у парку «Морське життя» в Сінгапурі, в Національному центрі Наусіка де Марі у Франції і в океанаріумі Тюраумі в Окінаві (Японія).


Велетенські морські дияволи не є об'єктом цільового промислу і потрапляють у сітки риболовецьких траулерів хіба що як прилов. Однак тривалий цикл відтворення, забруднення довкілля і значне скорочення харчових ресурсів в океані призвели до того, що за останні 20 років популяція мант дуже зменшилася. На сьогодні Міжнародний союз охорони природи надав цьому виду статусу «вразливий». У міжнародних водах манти перебувають під захистом Боннської конвенції. Крім того, в територіальних водах багатьох країн у всьому світі заборонено будь-який промисел велетенських скатів, а також торгівлю сувенірною та іншою продукцією з них.


Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат «Глибини океану»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є захоплюючі плакати «Сонячна система» і «Планета Земля».