Рекордна глибина занурення з легководолазним обладнанням

Ахмед Габр


Єгиптянин Ахмед Габр, який народився 1976 року, почав серйозно займатися дайвінгом у віці 18 років, відкривши для себе глибини Червоного моря. Він закінчив Військову академію Єгипту, пройшов курси бойових водолазів американської армії US Army's Combat Diver Course і навіть якийсь час служив офіцером спецпризначення, але покинув армійську службу, цілком присвятивши себе дайвінгу.


Ахмед Габр був вражений, коли 2005 року південноафриканець португальського походження Нуно Гомес здійснив рекордне занурення на 318,25 м. Саме тоді він вирішив серйозно зайнятися дип-дайвінгом і поставити новий рекорд занурення. Через різні обставини розпочати підготовку до рекорду йому вдалося лише 2012 року. На розробку індивідуального плану занурення для Габра пішло 4 місяці. У процесі підготовки водолаз не лише виконував фізичні вправи, спрямовані головним чином на тренування серцево-судинної системи, а й вдавався до медитативних дихальних практик, щоб зміцнити психологічний стан і моральний дух. Крім того, він регулярно здійснював занурення з використанням спеціальної газоповітряної суміші для глибини. За рік до того, як поставити рекорд, Ахмед і його команда підтримки здійснили кілька пробних занурень, щоб перевірити обладнання і газові суміші. Найглибше ‒ на 220 м.


У березні 2013 року заяву на встановлення світового рекорду було прийнято відповідною комісією. Відтак почалися приготування, пов'язані з пошуком спонсорів заходу і його організацією.


18 вересня 2014 року о 10:30 ранку Ахмед Габр почав своє занурення в глибини Червоного моря неподалік Дахаба (Південний Синай, Єгипет). За 14 хвилин він опустився на глибину 332,35 м, офіційно поставивши відразу два рекорди: найглибше занурення (серед чоловіків) і найглибше занурення в морській воді. Глибину було зафіксовано за трьома дублювальними комп'ютерами і маркером, піднятим із рекордної позначки.



Підіймання на поверхню тривало 13 годин 50 хвилин — щоб запобігти кесонній хворобі, Габр робив тривалі зупинки на певних глибинах, даючи організму можливість пристосовуватися до зміни тиску. У воді Ахмед споживав дитяче харчування, витискаючи його через трубочку в рот. «Я з'їв його більше, ніж мій син за всі свої дитячі роки», — поділився згодом рекордсмен. За весь час занурення було використано 92 балони з газовими сумішами, з них 70 — для самого рекордсмена.


О першій годині ночі Габр піднявся на поверхню, де його зустріли оваціями друзі, колеги, родичі й однодумці. Рекордсмен щиро подякував усім членам своєї команди, сказавши, що не зміг би зробити занурення без їхньої допомоги. Окремої подяки був удостоєний знаменитий підводний кінематографіст Дідьє Нуар, який зняв рекордне занурення на відео.


Групу підтримки становили 20 осіб із семи країн, серед них 14 дайверів, які супроводжували рекордсмена у воді на різних етапах занурення. Крім них були залучені незалежні свідки, не пов'язані з командою Габра, що засвідчили своїми підписами маркери глибини на спусковому кінці мотузки, яку заздалегідь виміряли й акредитували експерти технічного відділу Каїрського університету. Ці маркери Габр мав забирати із собою, досягнувши відповідних глибин.


Уранці 19 вересня 2014 року представники Книги рекордів Гіннеса офіційно підтвердили світовий рекорд, який поставив Ахмед Габр. За словами дайвера, після занурення він дві доби оговтувався. Спочатку Ахмед Габр планував зануритися на 350 м, але приблизно після 250 м став відчувати нервовий синдром високого тиску, що виявлявся в судомах і погіршенні зору. Особливо сильно дискомфорт виявився на глибині 290 м, однак Габр знайшов у собі сили продовжити занурення.


5 червня 2015 року Ахмед Габр зібрав і очолив групу із 614 дайверів, щоб очистити від сміття ділянку акваторії в Хургаді. І цю подію рекордсмен вважає куди важливішою, ніж підкорення величезної глибини.


Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат «Глибини океану»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є захоплюючі плакати «Сонячна система» і «Планета Земля».