Риба-крапля

Довжина: до 65 см.

Маса: близько 10 кг.

Глибина проживання: 600‒1200 м.


Риба-крапля, риба-жаба, або, як її ще називають, австралійський бичок (латинська назва Psychrolutes marcidus), вельми популярна в інтернеті завдяки своєму незвичному вигляду. Водиться на великій глибині біля берегів Австралії, Тасманії й Нової Зеландії. Саме там її останнім часом щораз частіше виловлюють рибалки.


Поглянувши на неї, непросто здогадатися, що це риба. Драглисте тіло, схоже на краплю, починається масивною головою і плавно звужується до хвоста. Воно не вкрите лускою, але має маленькі шипоподібні вирости. Забарвлення риби-краплі найрізноманітніше — від біло-рожевого до темно-коричневого. На передній частині голови схожий на ніс відросток. З обох боків від нього — широко посаджені маленькі очі. Додайте сюди ще великий рот з опущеними краями. Через це здається, що риба має «нещасний вираз обличчя». Тому вона й стала об’єктом численних жартів і пародій в інтернеті. 


Насправді роздувається риба-крапля тільки на поверхні, де її буквально розпирає зсередини. Адже в природному середовищі існування звичний для неї тиск у 80–100 разів перевищує атмосферний.


Риба-крапля у природному середовищі існування…


…і на поверхні


Одна з головних особливостей риби-краплі — вона не має плавального міхура. Адже на великій глибині цей орган фактично зайвий. А на плаву вона тримається за допомогою гелеподібної речовини, з якої складається все її тіло. Густина цієї речовини трохи менша, ніж у води, отож риба здатна плавати без жодних витрат енергії. Мускулатури вона майже не має, а пересувається завдяки маленьким бічним плавцям, розташованим ближче до голови. Риба-крапля повільно плаває коло самого дна, заковтуючи дрібних безхребетних. Або просто лежить на одному місці, чекаючи, коли пропливатиме здобич.


Попри відразливий вигляд, риби-краплі — надзвичайно турботливі батьки. Відклавши ікру, самичка довго «висиджує» її, а потім ще й опікується малятами. Дбаючи про безпеку потомства, риба-крапля обирає найглухіші місця, де ніхто не живе, і там влаштовує своєрідний «дитячий садок», збираючи мальків в одну групу. Така турбота про потомство свідчить про нечисленність цього виду в природі.



Природних ворогів риба-крапля не має. Вона мирно уживається з восьминогами та іншими сусідами. Єдина небезпека для цього специфічного морського мешканця — людина. Глибинне тралення, яке застосовують ловці крабів і омарів, — неабияка загроза для риби-краплі, бо вона просто не спроможна швидко відплисти. До того ж така діяльність людини призводить до порушення складу донного зоо- і фітопланктону, яким живиться риба. Часто риби-краплі викидають на берег штормові хвилі чи цунамі.


Гидливі європейці не споживають цієї риби. А от у країнах Південно-Східної Азії її вважають делікатесом. Крім того, любителі екзотики часто купують її як сувенір. На думку фахівців, потрібні спеціальні заходи, щоб запобігти зникненню цього виду.


Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат «Глибини океану»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди! 


А ще у нас є захоплюючі плакати «Сонячна система» і «Планета Земля».