Риба-місяць

Довжина: до 3,1 м.

Висота: до 4,26 м.

Маса: до 2235 кг.

Глибина проживання: до 850 м.


Ця риба, що водиться у тропічних і помірних водах Світового океану, на відміну від усіх інших риб, не має хвостового плавця. І взагалі здається, ніби її тіло складається лише з голови. Її латинська назва Mola mola перекладається як «жорно». Але частіше трапляються назви: риба-місяць, риба-сонце або риба-голова.


Стиснуте з боків дископодібне тіло риби-місяця може сягати 3 метрів заввишки і завдовжки, а вага — перевищувати 2 тонни. Вона просто не має собі рівних серед кісткових риб і навіть вписана з цим показником до Книги рекордів Гіннеса. Втім це не єдиний рекорд риби-місяця. Попри доволі великі розміри, маса її мозку не перевищує 4 г, а довжина спинного мозку — 15 мм. Такої маленької порівняно з розмірами тіла центральної нервової системи більше немає в жодної з хребетних тварин на Землі!


А ще, напевне, це найплодючіша хребетна істота у світі — за раз самиця риби-місяця відкладає близько 300 млн ікринок. Звісно, виживаність у такого потомства вкрай низька. В іншому разі ці незвичайні риби вже давно заполонили б усю планету. Про своє потомство риба-місяць зовсім не дбає. Більша частина мальків гине, стаючи здобиччю морських хижаків, — і це теж із певного погляду рекорд.



Личинки, які викльовуються з ікринок риби-місяця, не перевищують 2 мм завдовжки, а їхня маса — менш як 0,01 м Таким чином, від народження до дорослого стану риба-місяць збільшується у понад 600 млн разів! Знову рекорд... Мальки риби-місяця вкриті широкими кістковими пластинками з великими трикутними шипами. А ще вони мають хвостовий плавець, як у звичайних риб. Та згодом він зникає, а замість нього з'являється горбкуватий псевдоплавець — хрящова пластина, що використовується для поворотів у воді як весло. Шипи на тілі з часом також щезають — дорослі особини вкриті грубою слизуватою шкірою без луски. Цікаво, що в різних представників виду забарвлення може бути різним — від коричневого до сірого чи сріблястого, майже білого. Іноді трапляються і плямисті особини. Під шкірою дорослої риби-місяця пролягає хрящовий шар завтовшки 5–7,5 см, який важко пробити з першого разу навіть гарпуном. У деяких джерелах стверджують, що шкіра риби-місяця здатна змінювати колір у разі небезпеки, в інших — що внутрішні органи цієї риби містять токсин і через це її м'ясо отруйне. Однак є й автори, що таку інформацію спростовують. Хай там як, повільна й неповоротка риба-місяць часто стає легкою здобиччю морських левів, косаток і акул. Крім того, вона справжня знахідка для морських паразитів — водночас на тілі риби-місяця може перебувати до 40 різних видів паразитуючих організмів. Через це риба-місяць часто вдається до послуг риб-чистильників. А іноді вона просто плаває на поверхні води на боці, даючи можливість птахам знімати із себе вкрай великих паразитів.



Сама риба-місяць живиться тим, що погано рухається: медузами, планктоном, дрібними ракоподібними, водоростями, морськими зірками. У маленькому роті зовсім немає зубів. Замість них там суцільна емалева пластина, що не дає рибі міцно стулити рот.


Риба-місяць не має плавального міхура і бічної лінії — органа, за допомогою якого риби сприймають вібрації навколишнього середовища. Через це риба-місяць не здатна активно полювати. Вона просто всмоктує воду разом з усім, що пропливає повз неї. Довгий час вважали, що риби цього виду навіть плавають, як планктон, — не куди хочуть, а куди їх несе течія. Однак, поспостерігавши за окремою особиною, науковці з’ясували, що риба-місяць здатна розвивати швидкість до 3,2 км/год і може пропливати аж 26 км без зупинки. Більшу частину часу риба-місяць проводить у товщі води на глибині до 200 м, хоча її бачили навіть на глибині 844 м. Деякі вчені припускають, що, плаваючи на поверхні, риба-місяць просто гріється на сонці, готуючись до занурення в холодні води глибин.



Риба-місяць цілком безпечна для людини. Вона байдужа до дайверів — не виявляє до них ні агресії, ні цікавості. Якщо ж самі водолази бувають занадто нав'язливі, роздратована риба-місяць видає звуки, схожі на хрюкання. Частенько човни, стикаючись із цією повільною і неповороткою рибою, зазнають чималих пошкоджень корпусу. А іноді велетенське тіло риби-місяця застрягає в лопатях великих суден, також стаючи причиною аварій.


Доволі часте явище — риба-місяць, що заплуталася в риболовецьких сітках. У Середземному морі вона може становити до 90 % вилову рибалок, які вважають цю рибу марною викрадачкою наживки. М'ясо в неї в'яле і несмачне. До того ж через імовірний вміст токсину воно заборонене до продажу в Європі. Однак у Японії, Кореї й Тайвані його вважають делікатесом і споживають усі частини риби, включно з плавцями і внутрішніми органами.


Рибу-місяць легко годувати — вона рефлекторно засмоктує будь-який корм, піднесений до рота. Але, попри це, утримувати її в неволі непросто: не вирізняючись розумовими здібностями, риба-місяць часто гине, розбиваючись об стінки резервуарів, у яких міститься. У природі причиною загибелі цієї риби щораз частіше стають поліетиленові пакети, які плавають на поверхні. Своїм виглядом вони схожі на медуз — основну поживу риби-місяця. Наковтавшись сміття, вона гине від ядухи або від голоду, бо пластик забиває її шлунок.


Імовірно, в природних умовах риба-місяць живе до 25 років, а в неволі її тривалість життя не перевищує 10 років. Деякі науковці припускають, що ця риба здатна доживати навіть до 100 років, але наразі це нічим не підтверджено.


Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат «Глибини океану»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є захоплюючі плакати «Сонячна система» і «Планета Земля».