Рифові риби

Глибина проживання: до 50 м.

Розміри: від кількох міліметрів до кількох метрів.


Екосистема коралових рифів вирізняється неймовірним розмаїттям форм життя. На невеликому за площею рифі можуть перебувати сотні видів риб і найрізноманітніших організмів. Коралові рифи займають менш як 1 % площі Світового океану, проте на них живе близько 25 % морських видів риб, а щільність популяцій коралових риб сягає 2 тонн на гектар.


Риби, що живуть у коралових рифах, істотно відрізняються від тих, що водяться у відкритому водному просторі. Рифовим рибам не потрібна обтічна форма тіла, що дає змогу розвивати велику швидкість. Для них маневреність важливіша за швидкість на прямолінійному русі. Їхні тіла пристосовані до стрімких кидків і різкої зміни напрямку. За допомогою таких рухів рифові риби рятуються від хижаків, ховаючись в ущелинах або стрімко ковзаючи навколо коралових узвиш. До того ж більшість рифових риб має яскраве і строкате забарвлення, що виконує маскувальну функцію. Деякі рифові риби використовують для захисту шипи, з'єднані з отруйними залозами. Риби-їжаки здатні, крім того, роздуватися, стаючи невразливими для більшості рифових хижаків.


Попри таке різноманіття захисних пристосувань, до 70 % риб, що живуть у рифах, — хижаки. Вони постійно жорстко конкурують за здобич, хоча деякі види (наприклад, мурени і групери), навпаки, взаємодіють під час полювання. В окрему категорію можна виділити риб-чистильників, які звільняють великих риб від паразитів, що живуть на їхньому тілі, зябрах і в ротовій порожнині. Водночас хижаки, які могли б легко проковтнути чистильника, ніколи не роблять цього, а навпаки — дають можливість знімати паразитів навіть у себе в роті.


Рослиноїдні риби, до яких належать риби-папуги, сигани, риби-хірурги та помацентрові, живляться переважно водоростями, що ростуть на коралах або біля рифів.


У коралових рифах скрізь трапляються випадки симбіозу (взаємно корисного існування) різних форм життя. Наприклад, актинії, або морські анемони, чиї щупальця всіяні отруйними жалкими клітинами (кнідоцитами), слугують надійним захистом від багатьох хижаків дрібним рибам-клоунам, нечутливим до їхньої отрути. А риби-клоуни запекло захищають свою територію від риби-метелика, яка живиться актиніями.


Різноманіття форм і яскраве забарвлення рифових риб приваблюють акваріумістів. Чимало рифових риб (наприклад, барабулі) є об'єктом промислу.


Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат «Глибини океану»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є захоплюючі плакати «Сонячна система» і «Планета Земля».