Оселедцевий король

Довжина: до 11 м.

Маса: до 272 кг.

Глибина проживання: 500‒1000 м.


Найдовшим серед сучасних видів риб вважається оселедцевий король, або ремінь-риба (латинська назва Regalecus glesne). Водиться в теплих і помірних водах Тихого, Атлантичного й Індійського океанів. А також у Середземномор’ї та північно-східній частині Атлантики — біля узбережжя Ісландії й у Північному морі, куди потрапляє з теплою океанською течією Гольфстрим. Найбільший зареєстрований екземпляр мав довжину 11 м, а масу — 272 кг, однак зазвичай ця риба рідко переростає 3 м.


Свою назву, що має однакове значення різними мовами, оселедцевий король дістав завдяки норвезьким рибалкам, які іноді бачили його в косяках оселедців. «Високому статусу» також сприяла червона «корона» на голові цієї риби, утворена видовженими першими променями спинного плавця. У країнах Південно-Східної Азії рештки оселедцевого короля, які іноді знаходили місцеві рибалки, ставали підґрунтям для легенд про «морського змія». Його описували як чудовисько з кінською головою і вогненно-рудою гривою. На Філіппінах і в Японії викинутого на берег оселедцевого короля вважають провісником лиха і катаклізмів.



Свою другу назву — ремінь-риба, або ременетіл, — цей морський мешканець дістав завдяки стрічкоподібному тілу. Ширина його не перевищує 5 см, водночас висота — 35 см. На сріблясто-білій шкірі зовсім немає луски, лише рогові нарости. Попри розвинені спинні й черевні плавці червоного кольору, ця риба не здатна активно пересуватися і, як планктон, пливе туди, куди її несуть морські течії. Плавального міхура оселедцевий король теж не має — а навіщо? Адже він не пересувається вгору-вниз, а просто висить у товщі води головою догори, ліниво ворушачи плавцями або звиваючись, немов змія, в місцях, де найсильніша течія. Оселедцевий король має коротку голову з маленьким висувним ротом. Ним він захоплює планктон, що пропливає поряд.



Промислової цінності оселедцевий король не має. Його м’ясо вважається непридатним для споживання. Від нього відмовляються навіть тварини. Єдина причина ловити цю рибу — щоб опісля сфотографуватися з трофеєм, здатним вразити кожного рибалку.


Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат «Глибини океану»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є захоплюючі плакати «Сонячна система» і «Планета Земля».