Скапаноринх

Довжина: до 3,8 м.

Маса: до 210 кг.

Глибина проживання: від 200 до 1300 м.


Акула-домовик, акула-гоблін, скапаноринх, мітцекурина (латинська назва Mitsukurina owstoni) — усе це назви тієї самої глибоководної акули, що водиться у водах океанів у всьому світі. Свою народну назву ця риба дістала за химерний вигляд. Під дзьобоподібним виростом на її голові розташовані щелепи, здатні висуватися далеко вперед, коли вона поїдає здобич. 


На сьогодні про цю акулу відомо вкрай мало. За всю історію до рук учених потрапило лише 45 представників цього виду, виловлених випадково або викинутих на берег штормом. Цікаво, що всі відомі екземпляри були самцями, тому спосіб розмноження цих риб досі є загадкою. Припускають, що акула-домовик яйцеживородна.


Як і чимало акул, мітцекурина має веретеноподібне тіло. А от закруглена форма плавців не зовсім звична для її родичів. Близьке до рожевого забарвлення акули-гобліна пояснюється тим, що крізь її напівпрозору шкіру просвічуються кровоносні судини. Коли риба помирає, її тіло стає коричневим. Багато ознак, скажімо, те, що в акули-домовика немає третьої повіки і латеральних кілей на хвостовому стеблі, свідчать про її давнє походження. Як і зовнішня схожість з багатьма викопними видами акул.



Виріст на носі акули-домовика містить чимало електрочутливих клітин. Вони допомагають їй знаходити здобич за електричними імпульсами, які та випускає у глибоководній темряві. Живиться акула-домовик рибою, молюсками й ракоподібними, захоплюючи їх своїми висувними щелепами. Передніми зубами, довгими й гострими, загнутими назад, цей хижак хапає жертву, а задніми розчавлює тверді мушлі молюсків. Як і в багатьох глибоководних риб, в акули-домовика величезна печінка, що сягає 25 % загальної маси тіла.


Акулу-гоблін украй рідко можна побачити, тому важко навіть припустити, яка чисельність цього виду і чи не загрожує йому зникнення. На думку фахівців, у природному середовищі акули-домовики ворогів не мають. А для людини вони промислової цінності не становлять. Утім, щелепи цієї риби високо цінують колекціонери. Одну акулу-домовика спіймали живою й відвезли до Токійського університету (Японія). Проте прожила вона в неволі лише близько тижня. Як і всі акули завбільшки понад 80 см, акула-домовик потенційно небезпечна для людини. Проте через те, що цей хижак дуже рідкісний і водиться на великих глибинах, люди майже не мають шансів зустрітися з ним.


Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат «Глибини океану»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є захоплюючі плакати «Сонячна система» і «Планета Земля».