Вулканічний острів


Чимало островів постає внаслідок виверження вулканів на дні океану. Зазвичай утворюється відразу низка островів, що є частиною верхньої вулканічної гряди: Гавайські, Курильські, Канарські. Кожен із таких островів — вершина підводного вулкана, що виступає над поверхнею океану.


Найбільший вулканічний острів на Землі — Ісландія в північній частині Атлантичного океану. Гаваї — другий за надводним розміром масив вулканічних островів — лежать у центральній частині Тихого океану й утворені виверженням п'яти вулканів. На третьому місці — острів Балі.


Утворення вулканічного острова відбувається за кілька етапів. Сам острів постає внаслідок тривалої діяльності вулканічних вогнищ. На початковій стадії на підводному цоколі — плоскій височині на дні океану — виростає вулканічний конус. Приклад цієї стадії — рельєф острова Богослов у Беринговому морі. Над водною поверхнею здіймається лише невелика частина вулканічного утвору, а його підводна частина — правильний конус — підноситься над своєю розпливчастою основою на понад 1000 м.


На другому етапі утворюються форми щитового вулкана і часто формується групове розташування вулканів. Водночас зростає роль осадових порід, які утворюються внаслідок повторного відкладення продуктів вулканічної діяльності й нагромадження органічної маси. Цей етап розвитку характеризує Гавайські, Галапагоські, Маркізькі та інші острови. Наприклад, архіпелаг Гавайських островів простягається з північного заходу на південний схід більш як на 2,5 тис. км. Основа цих островів підноситься над океанічним ложем на понад 5000 м.


Третя, завершальна стадія розвитку вулканічних островів із притаманними океанічним островам і материкам структурами — піднесення над загальною основою розташованого на ній лавового щитового цоколя, осадових порід і накладених вулканів. Водночас острів, що постає, складається з декількох конусних вулканів, у долинах між якими можуть утворюватися озера з прісною (дощовою) водою і навіть невеликі річки з водоспадами.


Ця стаття з крутого проєкту «Розумний плакат «Глибини океану»! Хочеш дізнатися про нього докладніше? Тоді тисни сюди!


А ще у нас є захоплюючі плакати «Сонячна система» і «Планета Земля».