Як ми ліпили «Пластилін»

21 Березня 2018       views 2941


Одного зимового дня до нас звернулася Іра Баковецька-Рачковська, повідомивши про бажання випустити детектив у видавництві «Моноліт-Bizz». Ми не залишили без уваги книжку, яку вона надіслала, і всією редакцією почали її читати, бо такі наші правила — завжди розглядати пропозиції співпраці. І не дарма! Наступного дня, після вечора читання, зібрали нараду, на якій кожен учасник ділився враженнями про детектив. Серед висловлених фраз про «Пластилін» найчастіше повторювалася дещо банальна: «Книжка тримає до останньої сторінки». Дійсно, усіх тримала. Отже, рішення друкувати «Пластилін» було ухвалено одностайно.


Для нас важливо, щоб книжка змушувала читача замислитися, а ця виявилася саме такою: вона кидає виклик усім нам і тим нашим стереотипам, які формувалися протягом життя; змушує вийти за межі усталеного ставлення до всього, що відбувається навколо. Тому «Пластилін» ідеально вписався в концепцію нашого видавництва.


І ми взялися за обкладинку. Ідеями щодо її оформлення з нами відразу поділився чоловік Іри Баковецької-Рачковської — Ярослав Рачковський. Він сам виліпив пластилінову людину й літери, з яких склав назву твору. 


Ми не залишили без уваги його творчий підхід, проте вирішили внести деякі зміни, намагаючись зберегти в «Пластиліні» його пластилін )))

Отже, звернулися до художника, який надав нам такі варіанти обкладинки:


Перша обкладинка зовсім не відповідала образові героя, адже він молодий, йому 27 років, а на тому зображенні чоловікові мінімум 40, тому відразу «ні».

Другий і третій малюнки відрізняються фоном, проте портрет героя той самий. Цього разу навіть зображення головного персонажа збігалося з нашим уявленням про нього. Та чи зрозуміє читач, що саме ми хотіли сказати за допомогою цієї обкладинки? «Пластилін» — це все ж таки детектив, а такий малюнок зовсім не натякає на те, що в книжці йтиметься про розслідування. Отже, ми продовжили пошуки «тієї самої» обкладинки.

Звернулися до студії графічного дизайну ColorSpace™, яка надала нам три варіанти обкладинки. 






Тут наші думки розділилися. Хоча спочатку на обкладинці ми хотіли бачити головного персонажа, проте змінили своє рішення, побачивши зображення з відбитком руки, бо на ньому все: і пластилін, і натяк на злочин. Та, як відомо, досконалість не має меж, тому вирішили зробити обкладинку ще кращою і знову звернулися до дизайнерської студії ColorSpace™ з проханням внести деякі зміни. І — вуаля — отримали два чудові варіанти! 

 




Цього разу вирішили залучити читачів до вибору обкладинки. Іра Баковецька-Рачковська влаштувала голосування на своїй сторінці, одночасно розігруючи три екземпляри книжки серед тих, хто брав участь у цьому опитуванні.





Як бачите, зі значною перевагою перемогла перша обкладинка!





І ось такий вигляд має остаточний офіційний варіант обкладинки: 





Спасибі всім, хто брав участь в опитуванні та допомагав нашій роботі голосуванням, коментарями й репостами. Ми вдячні тим людям, які разом з нами переймаються долею цікавих і якісних книжок.



«Пластилін» можна замовити тут.


Радимо прочитати