Секрети успішного дорослішання

18 Серпня 2021       views 1436


Підлітковий вік — це пора криз і відкриттів, які супроводжують становлення особистості.

Дитина потрапляє в нове і абсолютно невизначене становище: дитинство закінчилося, але і можливості дорослого життя поки що недоступні. Криза підліткового віку — це яскравий, але відповідальний час, один із перших переломних моментів життя. 

 

 

 

У цей період важливою частиною розвитку дитини є дослідження питання «Хто я?». Це складне завдання, з огляду на те, що освіта сьогодні неодмінно є пізнавальною, і не є виховною, повчальною з урахуванням соціальних та емоційних потреб підліткового формування.

 


І хоча підлітки прагнуть до незалежності, їм необхідна увага та підтримка батьків.



Як наслідок, саме батьки несуть повну відповідальність за соціальний та емоційний розвиток своєї дитини, «сердечну» його частину. І це в той час, коли підлітки намагаються створити свою власну самобутність, відмінну від своїх батьків.

 

Соціальне й емоційне навчання — це усвідомлена побудова міжособистісного (усвідомлення почуттів інших людей) і внутрішньоособистісного (самосвідомість) осмисленого розуміння, необхідного для того, щоб жити ефективним, залученим життям.



То як же батькам підтримати соціальний та емоційний розвиток своєї дитини?




Щоб допомогти дитині благополучно здолати шлях становлення власного «Я», тактика поведінки з нею має бути украй делікатною. Ось деякі поради для батьків:


1. Спланований режим праці і відпочинку сприяє кращій концентрації і продуктивному навчанню.

 

2. Цікаве дозвілля і хобі: якщо підлітку нічим зайнятися після навчання, то він буде дедалі дужче заглиблюватися у свої внутрішні проблеми.

 

3. Під час виховання підлітка слід пам’ятати, що цей непростий період не дарма названий перехідним.

 


Невдовзі ви разом подолаєте труднощі дорослішання. Не забувайте, що дитина любить вас і потребує вашої підтримки!



На допомогу батькам ми створили цілу серію книжок і тренінгів із саморозвитку для дітей і підлітків, докладніше про серію ви можете дізнатися тут.

 


Однією з таких книжок є наш новий розвивальний тренінг для підлітків №1 «Мрій. Плануй. Досягай», створений на основі нашої книжки-бестселера «Чого не вчать у школі» і присвячений навичкам самоорганізації і планування.





Збірник інфографік «Чого не вчать у школі» про принципи, покликання, щастя, здоров’я, звички, друзів, емоції став справжнім бестселером.


Кожен розворот книжки — це відповідь на запитання у вигляді інфографіки, наприкінці кожного блоку — розворот «Що робити далі»: тут запитання на подумати, перелік книжок для читання, інструменти, які допоможуть впровадити отриману інформацію в життя. Ця книжка допомагає дитині стати більш самостійною, креативнішою, вчить успішно комунікувати з оточенням, розуміти свої емоції і керувати ними, усвідомлювати цінність життя і здоров'я.


Щоб наші читачі мали змогу закріпити і досконало відпрацювати на практиці ці отримані знання, спільно з дитячим психологом був створений наш новий розвивальний тренінг «Мрій. Плануй. Досягай».





До нього входить понад 80 ігор, завдань, вправ для саморефлексії і розвитку м’яких навичок (англ. soft skills), які допомагають дитині навчитися взаємодіяти з людьми і вирішувати різноманітні завдання.





У книжці-тренінгу 11 розділів, кожен з яких допомагає підлітку розібратися в одній з важливих сфер життя, освоїти 11 важливих навичок, як-от:

 

Принципи

Яким ти хочеш бачити світ і себе? Що для тебе важливо? Як приймати рішення? Як чинити правильно в заплутаних ситуаціях? Чи можуть принципи змінюватися?


Самооцінка

Яким ти себе відчуваєш: цінним, добрим чи малопомітним і не вартим уваги? Що робити з чужою думкою? Як бути зі своїми недоліками?


Покликання

Чи є у тебе улюблена справа? Як знайти покликання? Чи правда, що покликання — це завжди щось одне? Чи важливий талант? Де знайти підтримку?


Цілі

Чого ти прагнеш? Чим відрізняється мрія від мети? Як поставити мету? Як зробити мету досяжною? Як не збитися зі шляху дорогою до цілі?


Талант

Чи правда, що все залежить від здібностей? Чи може набриднути улюблене заняття? Як підтримати інтерес до справи? Як бути, якщо все набридло?


Сила волі

Чому ми не завжди виявляємо волю? Як її «накачати» і не перетрудитися? Як працює спосіб відкладеного задоволення? Чим звички можуть нам допомогти?


Освіта

Чому нам буває нудно вчитися? Як зробити цікавішими навіть нелюбі предмети? Від чого залежить успіх у навчанні? Чи потрібно обирати одну професію на все життя?


Плани

Чому нам буває важко все встигнути? Як зробити, щоб справи не накопичувалися? Що робити спочатку: важливе чи термінове? Як навчитися керувати своїм часом?


Зосередженість

Чому нам буває важко не відвертати увагу? Багатозадачність — це добре чи погано? Як влаштована увага і як її «підзарядити»?


Гаджети

Які вигоди ми отримуємо від гаджетів? Чому від «Фейсбуку» так важко відірватися? Чи потрібно вимикати телефон і коли? Скільки лайків треба для щастя?


Гроші

Навіщо тобі гроші? Як витрачати розумно? Як зробити, щоб грошей вистачало? Як планувати витрати і не робити покупок, про які шкодуєш?


Читаючи книжку «Чого не вчать у школі» і закріплюючи на практиці нові отримані знання з тренінгом «Мрій. Плануй. Досягай», дитина буде краще пізнавати себе, вчитися більш усвідомленого сприйняття світу і ставлення до життя.





Книжка-тренінг «Мрій. Плануй. Досягай» уже вийшла друком двома мовами і придбати її можна тут.

 


Незабаром вийдуть ще два тренінги: про емоції і спілкуванні та про звички і мислення — не проґавте!


Радимо прочитати