Затребувані професії майбутнього. Фантастика чи реальність?

17 Лютого 2022       views 1575


«Наступне покоління стикнеться із низкою незвичайних та цікавих професій», — заявляють фахівці. Найближчими роками та десятиліттями ринок праці матиме зовсім інакший вигляд. За їхніми словами, цифрові технології вже кардинально змінили життя, у зв’язку із цим фактом підростаюче покоління працюватиме у майже невпізнанному для нас світі.

 

Професії втрачають актуальність та оновлюються поступово. Спочатку з’являються перші приклади, коли працю фахівця передають машині чи алгоритму. Наступний крок — масове впровадження, коли професія трансформується чи зникає. Цей процес може тривати десятиліттями.

 

 

 


Нові технології також стимулюють зміни. Автоматизація та розвиток штучного інтелекту у багатьох сферах життя невдовзі «з’їдять» чималу частину робочих місць.

 


Пропонуємо познайомитися ближче із ТОП-5 найактуальніших спеціальностей майбутнього.

 



Детектив даних


 


Ви досі уявляєте детектива людиною в плащі та чорних окулярах, що вистежує потенційних злочинців десь на міських вулицях? Це не зовсім так.

 

 

 


Уже сьогодні численні ознаки злочинів можна відстежити за рухом коштів на банківських картках. Цим займаються детективи даних, які за допомогою технологій працюють із величезним потоком інформації.

 

 


3D-інженер


 


Створення готового виробу, що не потребує подальшої обробки, отримало назву «адитивне виробництво» (від англ. «additive» — «додавання, нашарування»), або «3D-друк».

 

Суть його полягає у створенні об’ємного — тривимірного — об’єкта за допомогою друкувального пристрою, який отримав назву «3D-принтер», за аналогією зі звичайним принтером для друку зображень.

 

 

 


На даний час 3D-друк тільки починає впроваджуватися в різні галузі промисловості та повсякденного життя.

Проте вже зараз важко недооцінити можливості, що відкриваються перед людством завдяки цій новій технології.

 

3D-інженер займатиметься проєктуванням цифрової моделі та підбором необхідних матеріалів для створення виробів різного призначення — від дитячих іграшок до високоточних приладів для аерокосмічної галузі.

 



Дизайнер розумних тканин



 

Із матеріалами, з яких пошито практично весь сучасний одяг, пов’язані різні проблеми, що вимагають розв’язання. І найважливіша з них — екологічна.

 

У глобальному масштабі до 20 % всього забруднення світових вод припадає саме на текстильну промисловість.

 

Велика кількість пестицидів та хімікатів, що завдають шкоди навколишньому середовищу, використовується безпосередньо при вирощуванні найпоширенішої сировини для тканин — бавовни та льону, а на фарбування одного кілограма тканин йде від 30 до 60 літрів води. У стічних водах, що утворюються після процесу фарбування, міститься велика кількість важких металів та токсичних сполук.

 

 

 


Уже наразі першим завданням дизайнерів матеріалів стала не лише турбота про екологію, а й створення «розумного» текстилю — тканин, здатних змінювати колір, світитися, змінювати малюнок, змінювати свої властивості залежно від навколишньої температури, фіксувати дані про стан організму людини тощо .

 

 


Тканинний інженер


 


Оскільки у всьому світі трансплантологія відчуває дефіцит донорських органів, на сьогоднішній день зусилля лікарів спрямовані на розвиток тканинної інженерії.

 

Тканинна інженерія — це молода і перспективна галузь медицини, що відкриває нові можливості для людства. У майбутньому вона дозволить вирішити низку існуючих проблем із трансплантацією, включно з серйозною нестачею донорських органів.

 

 

 

Тканинний інженер — це фахівець із вирощування повноцінних життєздатних органів та тканин людини з її власних клітин.

 

Уже сьогодні вченим вдалося виростити таким чином кровоносні судини та сечовий міхур. У майбутньому ж тканинний інженер зможе вирощувати серце, печінку й нирки. Жахливі опіки можна буде усунути завдяки спеціально вирощеній здоровій шкірі. При цьому всі ці органи й тканини будуть «рідними», а не пересадженими від іншої людини, тому не потрібно буде шукати донора та побоюватися відторгнення після операцій.

 

 


Оцінювач інтелектуальної власності


 

Ми живемо у світі, де нематеріальні цінності — ідеї, винаходи, художні твори — важливі так само, як і матеріальні.


Оцінювач інтелектуальної власності — це фахівець із визначення вартості нематеріальних об’єктів авторського права, який враховує ринкові тенденції та різні чинники ціноутворення.



 

 


Для обґрунтування результатів своєї роботи йому необхідно зібрати всю можливу інформацію про об’єкт, ретельно вивчити ринок, передбачити ризики, підрахувати можливі витрати й надати докладний звіт з обґрунтуванням своїх висновків.

 

Робота такого фахівця буде затребувана не лише при оцінці матеріальних збитків, спричинених порушенням авторського законодавства, але також під час здійснення фінансових угод, пов’язаних з інтелектуальною власністю, а також у будь-яких інших випадках, пов’язаних з оплатою інтелектуальної праці.

 

  

Цікаво докладніше дізнатися про кожну із цих професій?

 

 

Ми підготували суперпроєкт, орієнтир у світі професій ХХІ сторіччя для дітей та їхніх батьків — розумний плакат «Навички та професії майбутнього».

 


 

 


Це не просто гарний і барвистий плакат, це — інтерактивна енциклопедія, де зібрано всі найактуальніші спеціальності й найважливіші скіли майбутнього — від цифрового кравця до космогеолога, від уміння ставити цілі до освоєння комунікативних навичок та розвитку інтегрального мислення.

 



Величезний, яскравий, інформативний і продуманий до дрібниць плакат не лише прикрасить кімнату вашої дитини, а й дозволить здійснити справжню подорож у часі, зазирнути у майбутнє, щоби вже зараз зробити доленосний вибір професії!

  

Адже це — відповідальний крок, від якого багато в чому залежить майбутнє дитини. Постарайтеся допомогти зробити правильний вибір, щоб дитина навчалася із задоволенням і втілила свої найкращі якості в обраній професії.

 

 

А придбати наш барвистий розумний плакат «Навички та професії майбутнього» у подарунковій упаковці можна тут.


Радимо прочитати