Чого не вчать у школі?

28 Липня 2021       views 1389


Щороку сотні тисяч батьків по всій країні збирають своїх дітей до школи — але чи впевнені вони, що там виховають гармонійну, по-справжньому всебічно освічену особистість? Чи дійсно діти після 10 років старанного навчання в середній школі будуть готові до реального життя?


 

 

На жаль, достоту не завжди.


Академічні знання, безумовно, потрібні, але не варто забувати і про життєві навички, яких не вчать у школі: як усвідомити себе як особистість і зрозуміти власні цінності, як стати організованим, придумати щось нове, знайти спільну мову в команді, навчитися розпоряджатися особистим бюджетом; як відчути потреби свого тіла і зберегти здоров’я.


Спеціально для вас ми видали книжку, основою якої став перелік 5 найважливіших навичок, які стануть у пригоді більше, ніж знання синуса і косинуса.




1. Розуміння себе та свого внутрішнього «Я».


Підліткам доводиться приймати чимало різних рішень щодо навчання, професії, дружби, кохання. Те, що людина думає про себе, впливає на її поведінку і є найважливішим критерієм успішності.

Уміння розуміти і цінувати себе і свої потреби — одна з найбільш корисних навичок у житті.

 

2. Уміння грамотно розпоряджатися часом.


Пандемія показала, що тенденція переходу на віддалену роботу стане новою реальністю. Уже зараз багато хто працює з дому, і для когось це виявилося неймовірно складним: як усе встигати, не відволікаючись на дітей, побутові проблеми і галасливих сусідів?

На жаль, у школі не вчать основам тайм-менеджменту, мистецтву постановки цілей і вирішення задач. А дарма.

Люди, здатні продуктивно працювати за рахунок внутрішньої мотивації, які вміють перемикатися в робочий режим і створювати собі робочі умови у будь-якій ситуації, керувати своїм часом і увагою, — успішніші.

 

3. Критичне мислення.


Ми живемо в інформаційному океані. Не можна сліпо довіряти кожному джерелу, адже переважна більшість сказаної і написаної інформації — украй суб'єктивна. Саме тому так важливо навчитися аналізувати, знаходити взаємозв'язки, дивитися на ситуацію системно і будувати логічні ланцюжки з самого раннього віку. У майбутньому це допоможе відстоювати свою точку зору і уникати хибних висновків.

 

4. Емоційний інтелект.


Емоційний інтелект — це здатність усвідомлювати свої емоції й емоції оточення і керувати ними. Це одна з найважливіших навичок, яку необхідно розвивати з раннього дитинства.

Людина з розвиненим емоційним інтелектом легко долає стрес, ефективно вирішує конфлікти і домагається бажаного.

 

5. Комунікативні навички.


Уміння спілкуватися важливе для будь-якої людини. Від того, як підліток навчиться вибудовувати спілкування з батьками, однолітками і дорослими, залежить багато чого. Як часто на вашому шляху зустрічалися люди, абсолютно не здатні до комунікації? Чи було вам комфортно з ними?



Уявляєте, наскільки їм складно у багатьох життєвих ситуаціях?


Як ми, батьки, можемо допомогти своїм дітям розвинути ці важливі навички, необхідні в дорослому житті?



Відповіді на це та багато інших запитань ми включили до збірки інфографік «Чого не вчать у школі», перетворивши її на захопливу візуальну історію з безліччю яскравих незабутніх образів.


Кожен розворот в захопливій візуальній формі (майже комікс, але глибше) знайомить дитину зі сферою м'яких навичок, допомагає усвідомити і почати працювати над своїми. М'які навички формуються упродовж усього життя, але особливо активно — в дитинстві, в період становлення соціальних зв’язків.

 





До книжки «Чого не вчать у школі» увійшло 35 інфографік та 6 украй важливих розділів, потрібних для формування здорової особистості:



1. Хто я?


Цей розділ допомагає дитині розібратися зі своїми бажаннями, навчитися розрізняти успіх і щастя, почати пошук свого покликання і цілей.


2. Мої інструменти.


Розділ знайомить з інструментами самоорганізації і дисципліни, звичками і силою волі, які допоможуть підлітку рухатися обраним шляхом.


3. Я і мої емоції.


Допомагає зрозуміти, що таке емоції, якими вони бувають, що з ними робити. Розділ закладає базу для розвитку емоційного інтелекту.


4. Спілкування.


Знайомить дитину з принципами конструктивного спілкування, вчить слухати і говорити так, щоб слухали. Розповідає про те, як реагувати на зворотний зв’язок, як домовлятися, виступати і доносити свою ідею.


5. Взаємини.


Друзі, перша закоханість, стосунки з батьками закладають розуміння світу і себе в ньому на довгі роки. Тому важливо розібратися з тим, на які принципи мають опиратися справжні стосунки, навчитися вибирати тих, хто дивиться в один бік із тобою.


6. Я і моє тіло.


Розділ передає дитині відповідальність за тіло і здоров'я, дає установки щодо здорового способу життя, включно з харчуванням, рухливістю, ставленням до гаджетів, алкоголю й наркотиків.





На підставі нашого бестселера «Чого не вчать у школі» ми створили цілу низку книжок і тренінгів по саморозвитку для підлітків, які присвячені розвитку навичок самоорганізації і планування, управлінню емоціями і спілкуванням, формуванню здорових звичок.

 

Замовити книжку «Чого не вчать у школі» можна тут.


Радимо прочитати