«Тепер!»: нова книжка Еріка Ларссена про вихід з «матриці»

09 Грудня 2016       views 2974


Успіх як стан душі

Далай-ламу XIV якось запитали, що найбільше його дивує. Він відповів: «Людина. Спочатку вона жертвує своїм здоров’ям для того, щоб заробити гроші. Потім вона витрачає гроші на відновлення здоров’я. При цьому вона так турбується про своє майбутнє, що ніколи не насолоджується теперішнім. В результаті вона не живе ані в сьогоденні, а ні в майбутньому. Вона живе так, ніби ніколи не помре, а вмираючи, шкодує про те, що не жила». Ця ж думка лягла в основу нової книжки Еріка Бертрана Ларссена «Тепер!». І як людина, чия професія — допомагати іншим вдосконалюватися, він, звісно, не обмежився констатацією проблеми, а запропонував шлях її вирішення.



«Тепер!» — це завершальна частина «життєзмінюючої» трилогії автора. Якщо у перших двох книгах (вони були об’єднані у новій редакції під назвою «Пекельний тиждень», що вийшла у вересні українською) він дає відповіді на питання «Що робити?» і «Як робити?» для досягнення успіху, то у третій концентрується на тому, як, прямуючи до заповітної мети, отримувати задоволення від життя.

Кожна з частин самодостатня та може читатися в окремо, при цьому користі від неї не стане менше. Але разом вони дають найбільш цілісне уявлення про «метод Бертрана», розробці якого колишній спецпризначенець, а згодом бізнес-тренер, який працював з топ-менеджерами (зокрема, таких компаній, як Microsoft і Statoil) та олімпійськими чемпіонами, присвятив майже десятиліття. Разом ці книги, по суті, запускають ланцюгову реакцію. Адже для здійснення позитивних змін, для того, щоб діяти за наміченим планом, незважаючи на численні труднощі, щоб змінити на краще зовнішні обставини, необхідно змінитися зсередини, відшукати у собі внутрішню силу, яка дасть відчуття гармонії, спокою та насолоди кожною миттю існування.



+8/−8

Ларссен упевнений, що силу духу можна тренувати так само, як і тіло. Він виокремив 8 необхідних якостей і стільки ж рис, яких потрібно позбутися для збільшення внутрішньої сили, та в цій книжці розповідає, яким чином це можна зробити. Зрештою набута внутрішня сила допоможе звільнитися від стресу, тривоги і постійної заклопотаності проблемами, повсякденними справами і зобов’язаннями. У поєднанні з описаними Ларссеном нехитрими, але справді корисними й ефективними прийомами «повернення до реальності», концентрації на поточному моменті ця сила дозволить домогтися «ефекту присутності» у власному житті та його повного контролю.



Автор порівнює життя з річкою (то бурхливою, то тихою), течія якої несе більшість з нас руслом. Ми намагаємося плисти якнайкраще, гребти щосили, коли потік стає занадто сильним, замість того щоб вибратися на берег і прокласти власний маршрут. Хоча це цілком можливо, і Ларссен дає для цього всі необхідні інструменти.



Прочитавши цю книжку, можна навчитися жити «тут і тепер», а не минулим чи майбутнім, тобто жити у сьогоденні. «Тепер!» — це така собі книжка-медитація, яка багато в чому перегукується з буддійською філософією. У ній Ларссен показує вихід з «колеса сансари», в якому ми крутимося, як білки, і запрошує у захоплюючу подорож справжнім життям. По суті, збирає за вас похідний рюкзак :)


Радимо прочитати