Діти майбутнього: що дійсно знадобиться дитині для успіху?

08 Листопада 2021       views 1353


Суспільство розвивається стрімко разом із цифровими технологіями та новими потребами людини. Те, що було важливим і необхідним ще кілька десятків років тому, зараз повністю втратило свою актуальність. Йдеться не лише про предмети побуту (відеомагнітофони, дискети), а й про деякі професії. За прогнозами вчених, за пів століття цілі професійні сегменти повністю застаріють.



 


Що робити батькам у нових реаліях? Адаптувати дітей до життя, що змінюється, і навчати їх дійсно важливим навичкам!

 

Вчені стверджують: у майбутньому критичне значення матимуть soft skills. Це так звані гнучкі навички.

 


Що це за навички?

 

У перекладі з англійської soft skills — це «гнучкі» або «м’які навички». Вони не пов’язані з конкретною професією, це імовірніше корисні риси особистості, які стануть у пригоді в будь-якій роботі.


Це:

• вміння спілкуватися,

• працювати в команді,

• бути лідером,

• миттєво вловлювати нове та навчатися цьому.

 

Очолюють рейтинг soft skills комунікативні здібності. Ефективна комунікація — запорука успіху в будь-яких починаннях. Не обійтися також без лідерських рис та уміння працювати у групі. Важливо не тільки повсякчас вивчати нове, а й уміти презентувати себе, щоб витримувати жорстку конкуренцію: домовлятися з людьми, аргументувати свою позицію і доносити її до оточення.

 

Soft skills потрібні всім: менеджеру й дизайнеру, програмісту й керівнику, маркетологу й викладачеві.


 

Що корисно опанувати підлітку?

 


СОЦМЕРЕЖІ


Не поспішайте лаяти школяра, який не випускає смартфону з рук: у соцмережах чудово розвиваються комунікативні навички. Як дитина реагує на те, що сталося довкола, як відповідає на коментарі, скільки має фоловерів — це все показник впливу на людей. Важливо бути лідером. І що швидше підліток опанує цю науку, то краще.

 

Хороша новина полягає в тому, що веденню блогу можна навчитися. Але багато хто не ризикує проявляти себе в соцмережах через побоювання, що їх не так зрозуміють, з них сміятимуться і закидають зневажливими коментарями. Так, можуть і закидати. Ба більше, навіть відомі люди часом пишуть щось у своєму блозі, а потім видаляють: бояться, що бовкнули зайве. Від помилок ніхто не застрахований, але їх можна мінімізувати, якщо знати, як правильно вести блог і не боятися цього робити.


Якщо ви хочете допомогти своїй дитині завоювати інтернет-простір, вам знадобиться книжка «Зірка соцмереж. Як стати крутим блогером».

 




САМОПРЕЗЕНТАЦІЯ


Під презентацією ми розуміємо будь-який усвідомлений виступ — те, до чого готувався заздалегідь. Перш ніж справа дійде до роботи, ця навичка стане у пригоді дитині сотні разів: під час доповідей у школі, захисту навчальних проектів. І навіть коли їй доведеться обстоювати свою точку зору перед батьками чи вчителями.


Коли дитина, попри те, що всередині все вирує, спочатку продумує аргументи, які можуть подіяти, а потім спокійно викладає їх, це вже презентація. І що раніше школяр здобуде цю навичку, то простіше йому буде і в навчанні, і в роботі.


Ваша дитина запросто опанує майстерність самопрезентації разом із книжкою «Твоя презентація. Як домогтися успіху».

 


 

 



СТОРІТЕЛІНГ


Вміння за допомогою слова справляти незабутнє враження сьогодні актуальне як ніколи. Сторітелінг, тобто навичка розповідання історій, стане в пригоді багато разів протягом усього життя. На жаль, у сучасних українських школах не викладають «ораторське мистецтво», тому чимало старшокласників та студентів так і не встигають навчитися говорити чітко, гарно та доречно. Та й дорослі далеко не всі володіють цією навичкою. А той, хто не вміє добре говорити, навряд чи переконає начальника у своїй правоті — на нараді візьмуть у роботу не його важливий проєкт, а роботу конкурента. Мовчуну значно складніше заводити друзів: важко зрозуміти людину, яка немов води до рота набрала.


Щоб навчитися виступати зі сцени, легко відповідати біля дошки чи завойовувати друзів, найліпше починати саме з освоєння сторітелінгу. По-перше, тому що це пригодиться у житті, а по-друге, тому що це просто. Особливо якщо у вас напохваті книжка «Сторітелінг. Як здобути популярність».

 


 



ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТ


Напевно, ви також переживали таке. Складаєш на день украй чіткий план: уранці робота чи навчання, до обіду потрібно виконати 5 завдань, потім вечеря, наприкінці дня встигнути зробити проєкт на завтра, прочитати 100 сторінок нової книжки й лягти спати рівно о 23:00. Але насправді на перших же етапах цього плану все котиться шкереберть. Зайшов у соцмережі всього на 5 хвилин, а отямився, коли дві години часу вже кудись безслідно випарувалися. Спати ліг без виконаного проєкту, без прочитаної книжки, натомість із купою справ на завтра та важким почуттям провини.



 



Причому проблеми дітей у цьому сенсі мало чим відрізняються від проблем дорослих: школа, уроки, гуртки й секції, захоплення та розваги так само складно втиснути в 15 годин неспання. Учитися дресирувати свій час важливо з дитинства, а як — підкажуть автори нашої новинки «Тайм-менеджмент. Як усе встигнути?».



 



А придбати всі барвисті книжки із серії «Навички майбутнього» Ніни Звєревої і Світлани Іконникової у подарунковій упаковці можна тут.


Радимо прочитати