Про екологічний спосіб життя і усвідомлене споживання

15 Червня 2020       views 1716


Берегти свою планету — це розважливо споживати її блага, не забувати про природу, по змозі оздоровлювати її і турбуватися про неї.



Як по іншому поглянути на одноразові предмети і наскільки важливі рішення екологічних проблем, — розповість книжка «Ася і пластиковий світ».


Авторка книжки Ася Міцкевич — талановита письменниця й ілюстраторка, екоактивістка й авторка популярного блогу про екологію @ecoasya, засновниця і натхненниця екоруху і подкасту Pokolenie Zero.


Ідея створення книжки народилася в Асі після того, як дівчина побачила, скільки сміття зібралося на одному з диких пляжів на узбережжі Чорного моря. Вона зрозуміла, що повинна створювати в блозі щось іще більш доступне й зрозуміле, щось, що надихне людей не використовувати одноразові речі і нарешті змусить замислитися над власним майбутнім. Але робити це хотілося м’яко і без нотацій. Щоб усе відбувалося, як у казках, так, щоб зрозуміла навіть дитина. Ася впевнена, що її книжка буде цікава першокласникам і кожному, хто з віком не втратив допитливість. Тому вона завжди і всім говорить: «Моя книжка для тих, кому від 7 до нескінченності!»


Діяльність людини лишає за собою глибокий слід, який став особливо помітним протягом останніх 10 років. Погана екологія, пластикове забруднення, зникнення деяких видів тварин — все це наша сьогоднішня реальність.

Героїню книжки теж звуть Ася. Вона маленька, допитлива дитина, що вміє дивуватися і цікавитися всім навколо.



Дівчинка провела літо на селі, де разом із бабунею ходила до магазину з плетеною торбиною, неїстівні залишки від продуктів викидала на компостну купу, а пляшки і банки здавала в переробку.


А потім Ася повернулася в місто і побачила... величезний пластиковий світ. Розібратися в тому, чому так сталося, дівчинці допомагає намальована подружка на ім’я Ека, яка розповідає захопливі історії про звичайні речі.


Наприклад, про те, що зубна щітка живе понад 400 років, пластиковий пакет — 700 років, а паперова склянка тільки вдає, що вона паперова. Не таким-то простим виявляється і звичайний чайний пакетик, який на 20 відсотків складається з термопластикового волокна. Все це забруднює навколишній світ, так само, як і касові чеки, серветки й одноразовий посуд.


Конкретні факти і вивірені цифри вражають, але не лякають, а швидше змушують задуматися. Паперові склянки, ваті палички, пакети й упаковки для яєць зі спіненого полістиролу наче оживають на малюнках, приязно посміхаються і самі дивуються, як перетворилися на «лиходіїв», що загрожують всьому живому.

 

«Чому в світі так багато пластику?!» — вигукує Ася і намагається розібратися, де він по-справжньому потрібен і приносить людям користь, допомагаючи в буквальному сенсі битися людським серцям.


Книга «Ася і пластиковий світ» — це вдалий приклад того, як потрібно розповідати про екологічні проблеми.


Замовити екологічну енциклопедію «Ася і пластиковий світ» можна тут.


Радимо прочитати